Charlston – Amazing Grace

Nio svarta mördades kallblodigt under bibelstudier i en kyrka i Charlston i den amerikanska södern. Veckan efter brann fem svarta kyrkor, i tre fall som fastställda mordbränder.

DylannRoof

Fem kyrkor som används huvudsakligen av svarta har under en  veckan brunnit i fyra delstater i den amerikanska södern. I tre av dem har man slagit fast att det rör sig om mordbrand. De två återstående bränderna utreds fortfarande, skriver Southern Poverty Law Center i Birmingham Alabama, som dokumenterar hatbrott och under åren särskilt synliggjort Ku Klux Klans aktiviteter in i vår tid.

Huffington Post går igenom de tragiska och kusliga händelserna.

Mordbränderna följde veckan efter det att den 21-årige rasisten Dylann Roof i Charlston, South Carolina, gått in i Emanuel African Methodist Episcopal Church i stadens centrum och kallblodigt mördat nio personer som deltog i bibelstudier, alla svarta, däribland kyrkans pastor. Bilden ovan Dylann när han bränner den amerikanska flaggan.

De som mördades var Susie Jackson, 87,  Daniel Simmons, 74; Ethel Lance, 70, Myra Thompson, 59, Cynthia Hurd, 54, Depayne Middleton-Doctor, 49,  Sharonda Coleman-Singleton, 45 och Tywanza Sanders, 26.

Under en minnesgudstjänst i den drabbade kyrkan i Charlston deltog president Barack Obama, se filmen ovan. Kyrkan är full av folk som sörjer och minns det ohyggliga hatbrottet. Obama nämner alla de mördade vid namn en efter en. Men först tar han till de församlades rörda häpnad upp en sång och sjunger Amazing Grace, en sång som mer än någon annan är förknippad med kampen mot slaveriet i USA.

Amazing Grace skrevs av den brittiske slavhandlaren John Newton, som blev omvänd och kämpade mot slaveriet.

Amazing grace! (how sweet the sound)
That sav’d a wretch like me!
I once was lost, but now am found,
Was blind, but now I see.