20 år efter folkmordet i Srebrenica


Omvärlden kunde ha förhindrat folkmordet i Srebrenica, säger den brittiske diplomaten Paddy Ashdown, EU:s Höge representant i Bosnien 2002 – 06. ”Vi valde att vända ryggen till”.

plekhqvmpb8s2ihzqhsr

Tjugo år har gått sedan de julidagar 1995 då den bosnienserbiska armén ledd av Ratko Mladic gick in i Srebrenica. På den kusliga filmen ovan lovar han att civila ska få fri lejd ut ur den stad som av FN förklarats som fredad zon – utan att man inom FN-systemet  engagerat fredsbevarande trupper för att skydda staden. Han säger också att ”nu har vi fått hämnd på turkarna i regionen”, med det i sammanhanget nedsättande turkarna syftar han på stadens muslimska bosniakiska befolkning.

40 000 flyktingar, de flesta bosniaker hade sökt sig dit undan krigets etniska rensning. 8000 mördades i Srebrenica i vad som sagts vara den värsta massakern efter andra världskriget.

I morgon den 11/7 anordnas minnesstunder för Srebrenicas offer på ett 20-tal platser i Sverige, dock inte i Helsingborg. Arrangör är Expos antirasistiska grupper i Tillsammansskapet. Se här.

Tjugoårsminnet av folkmordet i Srebrenica uppmärksammas stort i medierna på olika vis. I söndags publicerade Svenska Dagbladet ett lysande reportage, En bön för Srebrenica”, där svensk-bosniske Admir Buljubasic efter 20 år för första gången besöker massgraven där hans pappas kropp hittades och kan se kvarlevorna i fragment på identifieringscentret i Tuzla. Läs reportaget här.

Tidskriften Expo uppmärksammar likaså 20-årsminnet stort. Läs här.

Expo sammanfattar väl det som skedde i Srebrenica:

”Folkmordet i Srebrenica var den yttersta konsekvensen av nationalistiska idéer, partier och grupper som fick fritt spelrum. Drömmar om etnisk homogenitet i forna Jugoslavien slutade i etniska rensningar. Det är det första folkmordet i Europa sedan andra världskriget.”

I New York Times citeras den brittiske diplomaten Paddy Ashdown som var EU:s Höge representant i Bosnien mellan 2002 och 2006. Vid en högtidlig ceremoni i Westminster Abbey i London i veckan sa han att världen aldrig mer stillatigande får stå tyst inför ett folkmord. Ashdown påminde också om att omvärlden kunde ha förhindrat det som skedde. Om FN hade sänt fredsbevarande trupper till den fredade zonen i Srebrenica kunde folkmordet kanske ha undvikits.

”Vi valde att inte göra det. Därför måste Srebrenica ihågkommas inte bara till minnet av de som led och dödades utan också som en varning till oss alla om vad som kan hända när vi vänder ryggen till.”

Se filmen från ceremoni i Westminster Abbey här under.

Fotnot: I P1:s program ”Människor och tro”  fredag kl 15.04 är temat ”Tillbaka till Srebrenica”. Repris lördag kl 17.00.