Det drömska regnet

3533213_1280_960

Vilket regn tycker du bäst om? Frågan ställs i radions ”Regn i P1”.

3533259_2048_1152

Juliförmiddag. Går och plockar, plockar undan, viker ihop, kastar, lägger i nya högar.

Radion står på, P1.

Ovanför mig går 500 elefanter i himlen, säger rösten i radio. Den syftar på molnens vikt, ett halvt gram per kubikmeter, ett tjockt molntäcke väger lika mycket som fem hundra elefanter.

Programmet heter Regn i P1 och presenteras som ett ”Berättande, poetiskt & musikalist kulturprogram”, gjort av Kicki Müller och Martin Johnsson (bilden, foto Mattias Ahlm/SR). Det handlar om Det drömska regnet och är det fjärde och sista avsnittet i en serie med fyra delar.

Jag står ute viker tvätt och blir irriterad över att solen skiner, jag längtar efter regn.

”Det fysiska i regnet lockar till att fatta stora beslut”, säger någon. Kan det vara så?

”Vilket regn tycker du bäst om”, frågan ställs.

Spontant skulle jag vilja svara ”ett indiskt monsunregn”, det första regnet, som avslutar månader av outhärdlig hetta. Allt förvandlas till regn. På några timmar faller kanske en halv svensk årsnederbörd och människor gläds, regnet får grödorna att växa, regnet ger arbete.

Men sen tänker jag efter, finns det något härligare än ett svensk sommarregn. Jag väntar otåligt på nästa regn. Då ska jag lyssna på alla fyra avsnitten i serien, Det drömska regnet, Det eviga regnet, Det farliga regnet och Det oväntade regnet.

Länkar till alla fyra programmen på SR Play finner du här.

Reprisen på Det drömska regnet sänds i P1 söndag 19/7 kl 14.30.