Är vård bara en vara på en marknad?

stafettlakaren1600x1600

Umeå Care väntas läggas ner efter årsskiftet, skriver DN. Dagens ETC konstaterar att kostnaden för inhyrda bemanningsläkare i Sverige väntas fördubblas till 7 miljarder 2020.

Krisen inom sjukvården har många dimensioner. Mycket hänger samman med de förändringar som genomförts i Sverige efter senaste sekelskiftet. Också vården blev en vara som kunde säljas på olika vis. Som patient skulle jag uppträda som en kund.

Landstingsägda Skåne Cares avtal med Saudiarabien om läkarutbildning på de skånska lasaretten betraktas av många som en skandal, bland annat därför att lasaretten saknar resurser till utbildning av svenska läkare.

Häromdagen uppmärksammade Dagens Nyheter att flera andra stora landsting ägnar sig åt liknande verksamhet. Tidningen skriver om Umeå Care som startades för tre år sedan men kan komma att läggas ner efter årsskiftet. Där har det främst handlat om att locka högbetalande internationella patienter till sjukhuset. Kritiker varnar för att utländska patienter riskerar att dränera sjukvården.

– Det finns varken resurser eller organisation inom landstingen för att möta kraven som marknaden för vårdexport ställer. Om du frågar sjuksköterskorna på golvet, som redan går på knäna, kommer du förstå att det inte är hållbart, säger Anna Tretjakova, koordinator på Umeå Care.

Sjuksköterskorna går på knäna inte bara i Umeå. Och när personalen inte räcker tvingas sjukhusen köpa in läkar- och sjukskötersketjänster som varor från dyra bemanningsföretag. Tidningen ETC skriver att landstingen 2014 betalade 3,4 miljarder för sådana tjänster och att summan beräknas fördubblad till 2020.

I Jämtland fick politikerna nog 2013 och satte stopp för inhyrda läkare. I dag är varannan distriktsläkartjänst i länet obemannad.

De som har det riktigt tungt är sjuksköterskorna är kvar på de havererade vårdcentralerna och får slita ont i brist på läkare, skriver ETC.

– Redan nu börjar det bli svårt att rekrytera distriktssköterskor. Det är bara en tidsfråga innan problemen blir lika stora som med läkare, säger Sara Sehlstedt, ordförande för Jämtlands läns läkarförening (bilden, foto Privat).