Tidsresor med Stieg Trenter

Trenter_Friberg

 I sommar har jag mellan skurarna frossat i Stieg Trenter, både genom att läsa några av hans deckare och att lyssna på andra som ljudböcker. Det har varit himla roligt!

Stieg Trenters deckare var stilbildande i Sverige under decennierna under och efter andra världskriget, med en lång rad titlar från debuten 1943 med Ingen kan hejda döden till hans sista fullbordade bok, Sjöjungfrun som kom 1966. Författaren levde mellan 1914 och 1967 och arbetade också som journalist.

Det är lätt att fascineras av Trenters lätta berättarhandlag och hans suveräna stockholmsskildringar. Trenters intriger är konstfullt arrangerade, med ledtrådar, vars betydelse avslöjas i upplösningen.

Huvudpersonen Harry Friberg är ungkarl och uppburen fotograf (med KW Gullers som förebild) men anlitas ofta av polisen för att reda ut komplicerade fall. Han arbetar gärna med kriminalintendenten Vesper Johnsson, vars förebild var Runar Karlström, chefredaktör för veckotidningen Allers och periodvis bosatt i Helsingborg.

Harry Friberg har en svaghet för unga damer, som han galant uppvaktar, bjuder på krogen och ibland tar med sig i en droska som efter att ha låtit taxametern ticka tioöringar tar honom iväg på vilda bovjakter.

Trenters böcker är otroligt tidstypiska. Det är en fråga om ”mentalitet” och om hur man skriver och talar. Styltat kan tyckas ur vår tids perspektiv, men också journalistiskt, med sinne för detaljer och miljöer.

Under läsningen förflyttas jag som med en tidsmaskin till 40- och 50-talens Sverige, så annorlunda mot vår tid. Synen på kvinnor är verkligen urmodig och tonen i dialogen mellan män och kvinnor är så styltad att det är svårt att förstå att det nog var så där man uttryckte sig på den tiden. När Harry Friberg tar hand om en baby som lämnas in på hans redaktion är det uppenbart något som han som man aldrig kunde tänkas klara av. Men jo, snart dyker det upp en barnkär ung kvinna som med babyn Sjöjungfrun och Harry följer spåret till Köpenhamn.

Fem titlar blev det för min del innan jag blev övermätt, Aldrig näcken, Sturebadsmordet, Sjöjungfrun, Narr på nocken och Eld i håg. Många av Trenters böcker är lätta att få tag på till rimligt pris antikvariskt, t ex på Bokbörsen.

Bilden ovan: Stieg Trenter, t v, med fotografen K W Gullers, förebild för hans huvudperson, fotografen Harry Friberg.