Rädsla lika farlig som terrorism

Terroristgripande

25-årige Mutar Muthanna Majid greps som misstänkt terrorist i Boliden i går.  Begränsad information skapade rykten och rädsla.

Hotnivån i Sverige har efter Parisattentaten höjts från en trea till en fyra, vilket förutsätter att det ”finns krafter med avsikt och förmåga att utföra ett attentat i Sverige”. Den huvudmisstänkte, en irakisk 25-åring, greps på torsdagskvällen på en flyktingförläggning i Boliden utanför Skellefteå. Han är ”misstänkt för förberedelse till terroristbrott”. Ingen kom till skada.

Informationen till media var under torsdagskvällen ytterst knapphändig. Först vid 23-tiden kom ett rudimentärt tillkännagivande från Säpo. Kommentatorerna i SVT kokade om och om igen soppa på en spik, var tvungna att diskutera utan att veta något.

Det som utspelade sig har ett stort allmänt intresse. Vad är det som egentligen händer i Sverige? En ledande terrorist som planerar attentat har ofta stora resurser. Hur kan det då komma sig att han grips på en flyktingförläggning i Norrland, som knappast kan vara den bästa platsen för planering av vansinnesdåd? Och att han varit i Sverige i tre veckor? Varför i Skellefteå?

Ingen vågade i de medier jag följde under kvällen ställa den farliga frågan om SÄPO & Co kan ha huggit i sten och tagit miste? Och vad det innebär, om den förändrade hotnivån införts enbart utifrån misstankar mot den gripne?

Efter det som skedde i Paris sprider sig rädsla som ett gift bland människor i många länder. Hos de makthavande och de som ansvarar för vår säkerhet sprids gissningsvis också en rädsla för att anklagas för passivitet i det rådande säkerhetsläget. Hellre för mycket än för lite, hellre än fyra än en trea?

Just därför borde SÄPO och andra inblandade i en aktion som den i Sollefteå lägga sig vinn vid att informera sakligt så långt man förmår, för att inte låta rädslan sprida sig i onödan. Rädslan är ett gift som är lika farligt som terrorismen.

En reaktion på ”Rädsla lika farlig som terrorism”

  1. Detta luktar svenska muskler utan fakta. Samma som U-båtsjakten när militären inte kan presentera alla fakta ”på grund av sekretess” och vi hålls ovetande men skall oroas. Nu har man hittat en presumtiv terrorist i Boliden – på ett flyktingläger. Personen i fråga är öppen på nätet och bor där med namn på dörren. Pang på rödbetan och han är fångad. Jag tror nog snarare att de terroristiska galningarna har andra resursser och inte handlar Kalasjnikovs och dynamit i närmaste ICA-butik.
    Jag oroar mig mer över den misstänksamhet som nu sprids mot alla flyktingar och speciellt mot muslimer. En sak är dock klar. I Koranen finns ingen rätt eller stöd för att döda civila människor och de terrorister som nu härjar är av samma skrot och korn som Gestapo, religiösa och extrema nationalister, välkammade eller orakade som även finns i Sverige och måste stoppas till varje pris.
    Varje dag frågar jag mig vad en svensk bonde, mekaniker eller tjänsteman har för problem med en likasinnad från världens alla hörn och jag tänker på hur det skulle kunna se ut om vi förstod varandra lite bättre. Svart som vit och tillsammans stoppar all form av extremism.

Kommentarer är stängda.