Dagens ETC fyller ett

ettarsbilden

Dagens ETC, Sveriges yngsta dagstidning, fyller ett år.

DagensETC

Under tidningskrisens år 2014 fick Sverige med Dagens ETC en ny daglig tidning, för första gången på trettio år sägs det. Nu firar tidningen sitt ettårsjubileum och säger sig ha nästan 10 000 prenumeranter, varav jag själv är en.

Vi är stolta men inte nöjda, säger tidningens chefredaktör Andreas Gustavsson, med ”en röd tidning för en grönare värld”.

Många av de traditionella dagstidningarna har skurit ner på journalistiken. Ibland tycks det mest handla om vad som med ett nytt modeord kallas ”content”, alltså texter som ska möjliggöra inkomstbringande annonsförsäljning. Det är svårt att i de brända medielandskapen se publicister som vågar tro på de angelägna texterna, skrivna av de goda skribenterna. Ekonomerna har tagit över mediehusen och hoppas på en framtid bortom den digitala kröken.

I min värld finns de tryckta tidningarnas framtid i den goda journalistiken, ingen annanstans.

I det sammanhanget är Dagens ETC ett ljus i mörkret. Trots att tidningen har små resurser jämfört med de stora drakarna finns i varje nummer ofta fler läsvärda texter än i de etablerade tidningarna.  Här kan jag regelbundet glädja mig åt bland andra Göran Greiders uppkäftigt goda humör, åt Kajsa Ekis Ekmans, Naima Abdul Fattahs och Andreas Gustavssons välskrivna krönikor.

När det gäller kulturjournalistiken återstår en del att göra. Men debattmaterialet är ofta angeläget, liksom in- och utrikessidorna.