Murar mellan Danmark och Sverige

hylliestaket3-jpg

I natt restes ”murar” för flyktingarna mellan Danmark och Sverige. 60 procent av de som söker asyl saknar id-handlingar.

Under söndagen restes ”murar” mellan Sverige och Danmark, dels på Kastrup och dels på Hyllie station. De nya id-kontrollerna ska från midnatt natten mellan söndag och måndag genomföras av personal som inte är utbildad på att skilja ett äkta syriskt pass från ett som IS stulit och sålt, utan tolkar vad jag vdet, utan tydliga regelverk. Livsavgörande beslut för människor och familjer ska fattas av busskonduktörer och andra som varken vill eller har kompetens att göra det.

Vaktbolaget Securitas blev tillfrågat om de kunde svara för id-kontrollerna, men tackade nej, uppdraget var för otydligt.

Det här är ett förödande dåligt och förhastat beslut, riktat mot de mest utsatta, i strid mot FN-konventioner och utan en grundlig analys av konsekvenserna.

Bolaget som kör färja mellan Helsingör och Helsingborg meddelar att id-kontrollerna som svenska regeringen kräver ska genomföras på färjan, men att man kräver att regeringen ska betala för det, 20 miljoner på ett halvår, skriver Svenska Dagbladet.

Mina associationer går till det delade Berlin och kontrollerna där på Berlinmurens och det kalla krigets tid för alla som med U-bahn eller bil färdades mellan Öst- och Västberlin. Järnvägsvagnar genomsöktes, bagageluckor öppnades, särskilda speglar granskade bilarnas underreden. Det var ytterst obehagligt. Och nu sker något liknande här.

Att en svensk regering med socialdemokrater och miljöpartister skulle genomföra en sådan här åtgärd för att hindra flyktingar från krigen att utnyttja den rätt att söka asyl som gäller alla, det hade jag inte kunde drömma om. Det är dålig och ogenomtänkt politik, som inte löser några problem och som skapar kaos i södra Sverige och i andra länder. Närmast i Danmark, sedan i Tyskland. Till slut står vi där med en Fästning Europa, där Sverige  drev på.

FN:s flyktingorgan UNHCR följer de svenska åtgärderna med stigande oro, skriver TT. ”Om fler länder följer Sveriges exempel riskerar asylrätten att inskränkas”, befarar flera organisationer.

Att inte Sverige och länder som Tyskland i den situation som uppstått ställt hårda krav på EU, är obegripligt.

Stefan Löfven och regeringen vill få ner ner antalet asylsökande från en nivå på 10 000 per vecka, som det var i början av november, till mellan 1000 och 2000 asylsökande per vecka, skriver HD/Sydsvenskan. Men senaste veckan var det ”bara” 2000 flyktingar som kom.

Bilden från Hyllie. Foto: Gunilla Fritze/SVT.