Israel saboterar FN-rapportör

TOPSHOTS A picture taken on July 26, 2014 shows the rubble of destroyed buildings and homes in the Shejaiya residential district of Gaza City, as families returned to find their homes ground into rubble by relentless Israeli tank fire and air strikes. The death toll in Gaza soared to more than 1,000 as bodies were pulled from the rubble during a 12-hour truce top diplomats urged Israel and Hamas to extend. AFP PHOTO/MAHMUD HAMSMAHMUD HAMS/AFP/Getty Images

FN:s specielle rapportör för de ockuperade palestinska områdena lämnar sin post sedan Israel systematiskt förhindrat honom tillträde. Bilden från Gaza City 2014.

16716842470_ca2e9ef82c_z

FN:s specielle rapportör för de ockuperade palestinska områdena, den indonesiske diplomaten Makarim Wibisono, lämnar i protest sitt uppdrag, sedan Israel nekat honom tillträde till de områden han utsetts att övervaka, skriver FN:s UN News Centre.

Han har länge krävt att Israels blockad av Gaza ska upphävas. I juni förra året sa han:

”Om Gaza någonsin ska kunna återhämta sig från de skador som drabbat området under upprepade fientligheter med en sönderslagen ekonomi, då måste blockade hävas. Folket i Gaza förtjänar hjälp och respekt för sina mänskliga rättigheter och inte kollektiva bestraffningar.”

Makarim Wibisono uppgav på en presskonferens att han har fattat beslutet sedan Israel vid upprepade tillfällen nekat honom inresa till Västbanken och Gaza för att fullfölja sitt uppdrag, skriver Ship To Gaza.

”När jag tog detta uppdrag var det underförstått att Israel skulle ge mig tillträde som en opartisk och objektiv observatör”.

I en skrivelse till UNHCR påminner Wibisono om att han när han utsågs 2014 fick försäkringar att han som opartisk och objektiv observatör skulle av Israel garanteras tillträde de ockuperade palestinska områdena.

Så har inte blivit fallet. Upprepade muntliga och skriftliga krav att ges möjlighet att besöka de palestinska områdena har inte lett någon vart. Wibisons senaste begäran gjordes i oktober 2015 – utan att överhuvud ha besvarats av israeliska myndigheter.

Wibisono underströk på presskonferensen att de den palestinska regeringen däremot samarbetat fullt ut med honom.

Han kommer nu att presentera sin sista rapport till UNHCR i mars.

Bilden överst tagen 26/7 2014 i bostadsområdet Shejaiya i huvudstaden Gaza City. Foto:Mahmud Hamsmahmud Hams/AFP.

En reaktion på ”Israel saboterar FN-rapportör”

 1. I år 2016 kommer Ship to Gaza tillsammans med Freedom Flotilla Coalition att skicka en båt med enbart kvinnor till Gaza för att bryta blockaden samt uppmärksamma kvinnornas situation under blockaden.
  Aktivera dig och hjälp till för att bryta blockaden.
  Gå till https://shiptogaza.se/ och skaffa dig information om blockaden och / eller bli medlem.
  Besök även vår webshop https://shop.shiptogaza.se/ där du bl a kan köpa böcker som berättar om våra tidigare aktioner eller köpa sjömils- eller kabellängdscertifikat.
  Eller bara helt enkelt skänka lite pengar :
  https://shiptogaza.se/sv/donera

Kommentarer är stängda.