Danmark efter Lag 87

650

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (venstre) porträtteras slagfärdigt av Steve Bell i The Guardian efter tisdagens beslut i Folketinget att man kommer att beslagta flyktingars tillgångar över 10 000 kronor.

Lag 87 klubbades i danska Folketinget med stor majoritet på tisdagen. Nu kommer polis att visitera flyktingar och beslagta pengar och värdeföremål. Den satiriska teckningen av Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen hållande i en grisknorr framför texten ”förmodligen det mest korkade politiska partiet i världen” ger en ny och obehaglig bild av Danmark.

Än värre är den del av Lag 87 som stipulerar att flyktingar får ansöka om familjeåterförening först tre år efter det att de beviljats uppehållstillstånd.

I svenska Aktuellt på tisdagskvällen kommenterades Lag 87 av svenska miljöpartiets Maria Ferm som betecknade lagen som ”inhuman, brutal och konventionsstridig”. I samma debatt deltog SD:s Jimmy Åkesson som menade att Danmark ”är ett föredöme”.

Europarådet för mänskliga rättigheter i Strasbourg har kallat lagen ”ondsint”, och FN:s flyktingråd UNHCR har i ett brev till den danska regeringen påpekat att lagen kan blåsa på fruktan och främlingsfientlighet, skriver Svenska Dagbladet.

I EU-parlamentet i Bryssel utfrågades på måndagskvällen Danmarks migrationsminister och utrikesminister.

– Jag blev chockad över förslaget om att flyktingarnas smycken ska säljas på auktion: det ger omedelbart associationer till mörka dagar i Europas historia, som när man sålde judars värdesaker under andra världskriget, sade EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) efter utfrågningen.

Mycket tyder på att den danska smyckeslagen kommer upp i Europadomstolen.

En reaktion på ”Danmark efter Lag 87”

  1. Väldigt bra att du tar iupp det här, Sören. Själv arbetar jag på en längre sak som kommer i morgon.
    Och nyheten om att Sverige ska deportera 60-80.000 – var fan är vi på väg?

Kommentarer är stängda.