Staden som inte finns

StP-vader_7451

Dagens Nyheter listar varje dag vädret i 80 internationella städer, men inte i grannstaden St Petersburg med fem miljoner invånare.

Rysskräck och ryssparanoja präglar det offentliga samtalet våren 2016. Vi ska skriva under Värdlandsavtal med Nato och helst, tycker somliga, gå med i Nato för att kunna gå i krig med de hotfulla ryssarna.

Den som reser till Ryssland upptäcker snart att Ryssland är mer än landets despotiske president, att ryssar är som folk är mest och att den ryska kulturen är oändligt fascinerande.

Sankt Petersburg ligger en halvtimmes flygresa från Stockholm. Det är, enligt Wikipedia, Europas tredje största stad efter Moskva och London. Med 5,2 miljoner är Sankt Petersburg bra mycket större än Berlin och Wien, för att inte tala om lantliga Stockholm på 36:e plats.

Det är också en av Europas mest intressanta och allra vackraste städer, menar jag efter ett besök i staden vid Neva i höstas.

Dagens Nyheter har på sista sidan av första delen en uppräkning av det kommande vädret i 80 internationella städer, från Algarve till Zanzibar. Städerna verkar valda med tanke på svenskars intresse, vilket ju är rimligt. Någon ansvarig måste ha varit okunnig eller fördomsfull. På väderlistan platsar inte Sankt Petersburg, det är staden som inte finns, staden där solen aldrig skiner …

En reaktion på ”Staden som inte finns”

  1. Ja, jo.
    Men det sker faktiskt en mer lokal diskriminering i Sveriges Radio också, när man i rabblandet av temperaturer – varje dag – hoppar över ca en kvarts miljon människor i Skaraborg med omnejd, vilka får nöja sig med köldhålet ”Jönköping” eller ”Jönköpings flygplats”.
    Tänk på det när ni hör Jönköping 0, Norrköping plus 1. Karlstad plus 2…
    Jag föreslår att Sveriges radio uppdaterar listan med en ort ur ”fyrkanten” Skara, Skövde, Tidaholm, Falköping eller varför inte Mariestad?
    (Annars ringer jag Ring P 1 …!)

Kommentarer är stängda.