DN:s Hanne Kjöller om Findus nedläggning

Hanne_Kjoller

DN:s ledarskribent Hanne Kjöller ställer sig på Nomad Foods sida när det gäller Bjuv. De som försvarar Findus, som Ylva Johansson och Stefan Löfven, jämför hon med Donald Trump.

Dagens Nyheters Hanne Kjöller skriver på tidningens ledarsidor empatilöst, slarvigt och okunnigt om nedläggningen av Findus i Bjuv. Hon är inte ute efter att analysera utan för att demonisera, inte företaget Nomad Foods som lägger ner Findus i Bjuv, utan socialdemokratin och fackföreningsrörelsen, som är avog ”mot dessa ondsinta profitörer som utnyttjar stackars arbetare”.

Utan reflektion återger hon Nomad Foods bortförklaring att ”produktionen flyttas till Tyskland för att få kortare transporter till Syd- och Centraleuropa”.

Finns det någon som tror på det, på att Nomad Foods, efter att ha köpt Findus för sju miljarder kronor lägger ner företaget ett drygt halvår senare för att få ”kortare transporter”. Rimligen visste Nomad Foods när man köpte företaget vad man ville göra med det.

Argumenten kan jag bara försöka gissa, att man ville komma över ett värdefullt varumärke eller undanskaffa en besvärlig konkurrent.

Just därför hade LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson rätt när han i sitt tal på den stora manifestationen i Bjuv tala om ”rövarkapitalister som vi ska sätta stopp för politiskt”.

I sitt inlägg nämner Hanne Kjöller inte att Nomad Foods med en amerikansk mångmiljardär som huvudägare är registrerat i skatteparadiset Jungfruöarna, hon betecknar företaget som brittiskt. Hon berör inte med ett ord hur ett företag som dyrt köpt Findus året därpå inte ens försöka sälja det utan bara lägger ner, trots att företaget av allt att döma tycks ha gått med vinst.

När arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och statsminister Stefan Löfven solidariserar sig med de varslade arbetarna på Findus och med hela det hotade samhället Findus – då jämför Hanne Kjöller dem med Donald Trump?

Är hon helt från vettet? Jag skulle vilja höra hur hon tänkt, om hon tänkt.

I lördags genomfördes i Bjuv en manifestation med 4 000 deltagare, som sände vågor av ny kraft genom ett förödmjukat samhälle. Hanne Kjöller kallar den största manifestationen i Bjuvs historia för ”ett protestmöte”. Vilket dåligt språkbruk, vilken nedlåtenhet, vilket förakt för arbetare som vill återfå sin värdighet.

Foto: Bengt Oberger/Wikipedia.

En reaktion på ”DN:s Hanne Kjöller om Findus nedläggning”

  1. Svenska ägare är inte bättre om vi ser historiken. Tag Volvos ägarskap i Åkermans i Eslöv, på fem år hade Volvo hittat ersättningstillverkning i Sydkorea. Berörde totalt 2500 personer i Sverige. Bara ett av många exempel

Kommentarer är stängda.