Ny skandal om Edgar Snowden i Tyskland

A screengrab shows Edward Snowden speaking via video conference during a panel discussion on internet privacy with representatives from the American Civil Liberties Union (ACLU) at the South by Southwest Interactive festival in Austin, Texas March 10, 2014. Former security contractor Edward Snowden, addressing a sympathetic crowd at a tech-heavy event in Austin, Texas, on Monday from a secret location in Russia, said proposed reforms at the National Security Agency show that he was vindicated in leaking classified material. Snowden, who faces arrest if he steps foot on U.S. soil, spoke via a video link to a packed house at the annual South by Southwest (SXSW) gathering of tech industry experts, filmmakers and musicians. He said the U.S. government still has no idea what material he has provided to journalists. REUTERS/ACLU/Handout via Reuters (UNITED STATES - Tags: POLITICS SCIENCE TECHNOLOGY) ATTENTION EDITORS - NO SALES. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS

Edgar Snowden får inget hedersdoktorat vid universitetet i Rostock. En domstol fick sista ordet i en uppmärksammad skandal i Tyskland.

Den filosofiska  fakulteten vid Rostocks universitet vill förära den amerikanske visselblåsaren Edward Snowden ett hedersdoktorat. Men universitets rektor Wolfgang Schareck motsatte sig i maj beslutet.

Nu har frågan behandlats i den tyska delstaten Mecklenburg-Vorpommerns förvaltningsdomstol i huvudstaden Schwerin, som också underkänt beslutet och menar att Snowdens insatser varken är ”framstående” eller ”särskilda” bidrag till vetenskapen.

Snowden är av det amerikanska justitiedepartementet anklagad för ”spioneri och stöld av statlig egendom”. Om han åtalas i USA kommer han sannolikt att dömas till ett långt fängelsestraff, så som skett med annan visselblåsare Chelsea Manning (ursprungligen Bradley Manning), som i augusti 2013 dömdes till 35 års fängelse för ”understödjande av fienden”.

Edgar Snowden lever sedan 2013 i exil på hemlig plats i Ryssland. Han tilldelades 2014 Right Livelihood Award, Det alternativa Nobelpriset, men kunde inte komma till Sverige för att motta priset eftersom svenska myndigheter inte kunde ”garantera hans säkerhet”.

Nyligen upphävde riksdagens talman Urban Ahlin(S) den 30-åriga traditionen att Det alternativa Nobelpriset delas ut i den svenska riksdagen. Ahlin hänvisade till ”lokalbrist”, men mycket tyder på att amerikanska påtryckningar ligger bakom beslutet. Så är sannolikt också fallet när det gäller det uteblivna tyska hedersdoktoratet.

I en kommentar till det sistnämnda skriver Anders Björnsson:

”Förfarandet verkar vara en återgång i gamla DDR-banor där staten är sista instans i akademiska frågor. Möjligen finns här väl också ett inslag av servilitet från en statsmakt i förhållande till en annan.”

Många anser att Snowden och för den delen Chelsea Manning både vore värda ett Nobels fredspris, kanske ett delat pris, för att de med stort personligt mod utmanat och avslöjat den amerikanska militärapparatens övergrepp. USA:s sätt att behandla de båda visselblåsarna är djupt upprörande, liksom andra länders undfallenhet.

En reaktion på ”Ny skandal om Edgar Snowden i Tyskland”

Kommentarer är stängda.