Humanitär katastrof i Irak efter USA-bombningar

Irak-Falluja

Varför stöder Sverige USA:s folkrättsstridiga bombningar av irakiska städer, undrar Föreningen Iraksolidaritet. En humanitär katastrof får människor att fly i panik från Falluja.

Föreningen Iraksolidaritet oroar sig i ett öppet brev till utrikesminister Margot Wallström för att situationen i Irak är fruktansvärd och för att Sveriges Irakpolitik är förödande.

En humanitär katastrof växer för varje dag under angreppen mot staden Falluja, som intogs av IS för två år sedan och sedan dess har bombats av både regimen och USA-koalitionen.

30 000 människor flyr nu i panik från Falluja efter de senaste dagarnas strider.

– Vi bönfaller den irakiska regeringen att ta kontroll över den humanitära katastrof som är på väg att utvecklas inför våra ögon, sade Nasri Muflahi, Norwegian Refugee Councils kordinatör i Irak, enligt AP.

”Staden är sedan månader belägrad av USA-tränade regeringsstyrkor med militära rådgivare från både USA och Iran och av fruktade proiranska, okontrollerade paramilitära styrkor. Dessa begår brott mot folkrätten av samma slag som IS: fängslanden, mord, tortyr och etnisk rensning.

De svåra krigsförbrytelser och brott mot mänskliga rättigheter IS begår, både i områden som de kontrollerar och mot oskyldiga civila i många irakiska städer, får inte dölja eller förminska USA-koalitionens, regimens och milisernas brott.

”Fruktansvärda berättelser om mord och tortyr återges av flykting-och andra organisationer som tar hand om traumatiserade flyktingar, livrädda för både IS och sekteristiska miliser. Hit hör den ökända Badr-milisen som med USA:s goda minne spred död och förintelse bland sunnimuslimer och andra oppositionella under ockupationsåren. De kontrollerar nu Iraks inrikesministerium.

FN:s högkommissionär för mänskliga rättigheter, Kate Gilmore, varnade 6 juni för milisernas olagliga övergrepp på de flyende och krävde att förövarna skall ställas till ansvar.”

Den svenska regeringen har ställt sig bakom USA:s politik i Irak. I Utrikesutskottets betänkande 2015/16:UU12 skriver regeringen att utskottet stöder den ”internationella koalitionen mot Daish och välkomnar att Sverige ingår i koalitionens kärngrupp”.

Iraksolidaritet påpekar att USA under ockupationen av Irak 2003 – 2011 begick alla tänkbara krigsbrott och skriver vidare:

”Ingen ansvarig har ställts inför rätta. Folkrätten tillämpas inte på USA. Det är svårt att tro att Fallujas befolkning nu välkomnar dessa nya bombningar av deras stad, som USA till stor del förstörde vid två stora angrepp 2004, då tusentals civila dödades. Kollektiv bestraffning är ett krigsbrott!

Terrorbombningar kan aldrig bidra till en lösning av Iraks problem! Är det rimligt att tro att Iraks folk välkomnar bombningar utförda av den stat som genomdrev förödande sanktioner och ödelade landet under Gulfkriget och som gick i spetsen för den folkrättsstridiga invasionen och ockupationen?”

Utdragna fortsatta bombningar av stad efter stad förvandlar Irak till en öken av ruiner. Iraksolidaritet kräver två saker:

  1. Att Sverige i FN och andra internationella samfund arbetar för politiska och diplomatiska lösningar med en icke-sekteristisk irakisk regering som arbetar för alla irakiers bästa.
  2. Ansvariga i USA och Storbritannien bör ställas till ansvar för det olagliga angreppet på Irak och för begångna krigsbrott! Folkrätten måste försvaras i Irak och Iraks folk få rättvisa!