May kan tänka sig hota med kärnvapenanfall

2995

”Jag tror inte att det är legitimt att i internationella relationer hota med massmord”, sa labourledaren Jeremy Corbin, som svar på att nya premiärministern Theresa May är beredd att ge order om kärnvapenanfall.

Storbritanniens nya premiärminister Theresa May fick i parlamentet frågan om hon personligen var beredd att ge order om ett kärnvapenanfall som kan döda hundratusen oskyldiga män, kvinnor och barn.

Hennes svar ger mig kalla kårar, inte minst därför att Sverige är på god väg in i Nato, vars militära maktmedel ytterst bygger på kärnvapen.

“Yes. And I have to say to the honourable gentleman the whole point of a deterrent is that our enemies need to know that we would be prepared to use it, unlike some suggestions that we could have a deterrent but not actually be willing to use it, which seem to come from the Labour party frontbench.”

[ … hela poängen med avskräckande vapen är att våra fiender måste veta att vi är beredda att använda dem …]

Replikskiftet inträffade under en debatt om Storbritanniens kärnvapenutrustade undervattensbåtar i det så kallade Trident-projektet. En artikel i The Guardian tidigare i år uppskattade att enbart de brittiska Trident-ubåtarna var bestyckade med kärnvapen motsvarande 266 Hiroshimabomber.

Efter fem timmars debatt beslöt det brittiska underhuset att satsa motsvarande 500 miljarder kronor på att ersätta de nuvarande fyra Tridentubåtarna med nya. Bakom beslutet stod nästan hela det konservativa partiet och mer än hälften av labourledamöterna.

Motståndare till projektet var SNP, Skotska nationalistpartiet, Liberaldemokraterna och Jeremy Corbyns falang av labour. Det var en SNP-ledamot som ställde frågan till Theresa May.

Hennes svar fick parlamentsledamöterna att flämta till, skriver The Guardian.

Jeremy Corbyn gav henne ett anständigt svar på tal:

– Jag kommer aldrig att delta i ett beslut som kan döda miljoner oskyldiga. Jag tror inte att det är legitimt att i internationella relationer hota med massmord.

Corbyn menade vidare att Storbritannien borde följa länder som Sydafrika, Libyen, Ukraina, Argentina, Brasilien och Kazakhstan, som alla har gett upp sina kärnvapenprogram.

Själv är jag fortfarande uppskakad och illa berörd över att frågan om kärnvapen på svenskt territorium aldrig genomlystes innan Sverige undertecknade Värdlandsavtalet med Nato.

Bilden: Brittisk kärnvapenbestyckad Trident-ubåt.

En reaktion på ”May kan tänka sig hota med kärnvapenanfall”

  1. May har en personlig bakgrund som stabilt kopplar henne till den globala storfinansen som dels hetsar fram krigen,dels tjänar sagolika summor på dessa folkmord.Det är alltid ”folket” som genocideras.Den globala storfinansen sitter ombonat och tryggt i sina bunkrar och underjordiska anläggningar ochskålar i champagne.Cheers!That was a bloody nice war.Astounding profits for us.But just for us.Men vad händer efteråt?Finns det något efteråt?Alla radiakskadade.Alla genetiska monstra som kommer att se dagens ljus.En strålskadad planet bebodd av monster.

Kommentarer är stängda.