Strandsäkerheten kostar för mycket

Farligt att  bada_8499

Ansvariga politikern Cecilia Engström avfärdar kraven på livräddare på Helsingborgs badstränder.

”Det är alltid farligt att bada”, säger kristdemokraten Cecilia Engström, ordförande i idrotts- och fritidsnämnden i Helsingborg, till Helsingborgs Dagblad.

Efter den allvarliga och livshotande strandolyckan i veckan med tre barn inblandade fick hon frågan om inte Helsingborg skulle satsa på anställda livräddare på badplatserna. Det tycker hon inte är angeläget. Badplatserna kan aldrig vara trygga, tycks hon mena.

KD:s filosofi att värna om familjen och om utsatta barn, tycks för Engström inte gälla på Helsingborgs stränder.

Ängelholms havsbad lockar mängder av badare dessa heta julidagar. Svenska livräddningssällskapets utbildade livräddare finns på plats. I Höganäs svarar en brandman från räddningstjänsten för säkerheten på Kvickbadet.

På baden i Helsingborg finns minimalt utbildade ”strandvärdar”, som till råga på allt bara arbetar mellan 11 till 18. Den senaste olyckan inträffade 17.46.

Enda skälet för Helsingborgs kommun att inte ha livrädda på stränderna tycks vara att det ”kostar för mycket”.

– Men vad kostar tre barns liv”, frågar sig Karin Brand, generalsekreterare på Svenska livräddningssällskapet, SLS.

Jörgen Hallberg, ordförande i SLS i Helsingborg, ville tillsammans med politikerna i räddningsnämnden, ha en miljon för att gå från strandvärdar till livräddare i kommunen.

Moderata kommunalrådet Christian Orsing avfärdade initiativet. Pengarna skulle räddningsnämnden själv ta fram. Frågan var för Orsing inte alls prioriterad.

”Det är alltid farligt att titta på fotboll”, skulle man kunna hävda, med tanke på vad som förekommit i Helsingborg de senaste åren. Här har man en annan filosofi, här finns det resurser, hundratals poliser, också ridande poliser, och helikoptrar övervakar det lokala hemmalagets så kallade riskmatcher.

Så länge den nonchalanta ansvarslösheten fortsätter vad gäller säkerheten på baden i Helsingborg finns bara en rekommendation till badande familjer: Undvik Helsingborgs stränder. De har visat sig livsfarliga.