Växande antiziganism

kommissionen_stor_beskard

Diskrimineringen av romer i Sverige, antiziganismen, har ökat katastrofalt.

Antiziganismen i Sverige har förvärrats katastrofalt de senaste fyra åren, sa kommissionsledamoten Soraya Post, när Kommissionen mot antiziganism på fredagen presenterade en ny rapport.

Kommissionen bildades för snart ett år sedan och har talat med romer om hur de upplever att leva i det svenska samhället. Väldigt många upplever en omfattande vardagsdiskriminering.

Kommissionens ordförande Thomas Hammarberg har tidigare varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Han säger till Svenska Dagbladet:

– Jag har hållit på med frågan i många år men är ändå förvånad över att det finns så många tecken på vardagsrasismen som möter romer. Det var så kompakt i alla möten vi hade med romer, de känner fortfarande att de inte är respekterade. Ett dåligt tecken är att en hel del byter från sina romska namn till namn som låter mera svenska, säger Thomas Hammarberg som tidigare varit Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Bilden: Ledamöterna i kommissionen mot antiziganism från vänster: Diana Nyman, Christan Åhlund, Marianne Eliason, Simon Wallengren, Erland Kaldaras, Thomas Hammarberg, Soraya Post, Stefano Kuzhicov. På bilden saknas Maria Leissner.

Du kan ladda ner den 20-sidiga rapporten här.