”Idealisk för likvideringar”

e977bd71-d036-4da7-8cd4-e45c55d9d428

Mördarrobotarna innebär en avgörande förändring av krigens förutsättningar.

Har du någon gång mött en LAR?

Inte?

Tur för dej.

LAR står för Lethal Autonomous Robots – eller på svenska Mördarrobotar.

En LAR använder AI, ja Artificiell intelligens, för att uppsöka och döda sitt offer.

”Robotar har beskrivit som den nästa stora revolutionen inom militären, lika avgörande som när krut och atombomber infördes”, skriver Björn Lindahl i en kusligt informativ artikel i Svenska Dagbladet.

Ännu finns inga stridsfärdiga Mördarrobotar. Men det handlar om år snarare än om decennier innan vapentypen kan användas, skrev kända vetenskapsmän som Stephen Hawking och företagsledare som Elon Musk i ett öppet brev för ett år sedan.

I dag finns drönare, obemannade flygplan, som kan angripa mål på andra kontinenter. USA:s krigföring i länder som Afghanistan bedrivs till stor del genom utomrättsliga avrättningar med drönare. Metoden har kritiserats fränt, också därför att antalet civila offer ofta är högt, liksom risken för misstag. Men drönarna är trots allt styrda av en person, om än i en absurd dataspelliknande situation.

Mördarrobotarna är än värre, därför att roboten kan tänkas fatta beslut om mord/avrättning genom ansiktsidentifiering. Datorer har redan blivit bättre på att känna igen människor, kanske bättre än vad människor själva lyckas med, skriver Lindahl.

Han pekar på hur företag som Google och ryska N-Techlab utvecklat dataprogram som kan plocka ut två bilder av samma person i en databas med 13 000 bilder med nästan perfekt resultat. Datorerna får rätt i 73 procent av fallen i en databas med en miljon bilder.

– Det kommer bara vara en tidsfråga innan sådana vapen går att köpa på den svarta marknaden och komma i händerna på terrorister eller diktatorer som vill kontrollera sin befolkning. Autonoma vapen är idealiska för likvideringar, för att destabilisera länder, undertrycka människor och selektivt ta livet av en speciell etnisk grupp, skriver Stephen Hawking och Elon Musk.

Den tanken är kuslig. Men redan samma teknik använd av USA utan möjlighet till insyn och till avrättningar som inte beslutats av domstol är minst lika skrämmande.

Bilden av Kalle Källström illustrerar Svenskans artikel.