Kärnvapenfri zon i Norden!

Majbritt Theorin_8911

Frågan om kärnvapen har aktualiserats genom det svenska Värdlandsavtalet med Nato och den ökade militära spänningen i Östersjöområdet. På de Nordiska Fredssamtalen i Degerfors talade fredsaktivisten Maj Britt Theorin, nedrustningsminister i Olof Palmes regering, om kärnvapenfrågan.

”Spänningen har ökat också i Norden genom överdrivna hotbilder som framställt det som en möjlighet med ett enskilt ryskt anfall mot Sverige”, sa Maj Britt Theorin i Degerfors. Under en stor Natoövning i Norge i våras (Cold Respons) ville en amerikansk Natogeneral öva utplacering på Gotland av Patriotmissiler riktade mot Ryssland. Men det sista vi behöver är en kärnvapenupprustning.

Det finns i dag 16 000 kärnvapen i världen varav 2000 är direkt färdiga att avfyras.

– I USA:s kärnvapenplaner (MAD) från 1959 var 1200 städer i Östblocket utpekade mål för systematisk destruktion. I dag finns nya mål för ett kärnvapenanfall, men grundprincipen är densamma.

I östra Turkiet finns en Natobas där USA lagrar en fjärdedel av Natos kärnvapen, sju mil från den syriska gränsen, en flygtimme från ryskt territorium. Hotet om ett kärnvapenkrig har ökat, inte minst i vår närhet.

– Sverige har i 200 år levt i fred. Det har präglat vår inställning till världen. Varför ska vi överge en så framgångsrik politik genom att gå med i Nato?

Maj Britt Theorin vill att Sverige ska fortsätta med en konsekvent fredspolitik, där vi aldrig för krig för någon annan nation.

– Vi har levt i fred i 200 år med grannen i öster. Också under det kalla kriget hade vi utbyte med Sovjet. Det är dags att återuppta kontakter med Ryssland på olika nivåer, med förtroendeskapande åtgärder. I Finland arbetar man så, utifrån principen att samtal är nödvändiga.

Starka politiska krafter arbetar för att Sverige ska bli medlem av Nato, militärpakten vars strategi bygger på kärnvapen.

– Natomedlemskap kan förhindras. Sverige har som princip att kärnvapen inte får föras in i Sverige. I dag vet vi inte om det sker, eftersom inga inspektioner utförs på Natofartyg. Det finns inte heller någon lag som förbjuder kärnvapen på svenskt territorium, vilket är fallet i länder som Finland och Nya Zeeland. Vi måste kräva en liknande lag. Det är brådskande. Vi måste också verka för en kärnvapenfri zon i Norden.

Norge och Danmark har specialavtal med Nato om frihet från kärnvapen – men bara i fredstid.

7 reaktioner på ”Kärnvapenfri zon i Norden!”

 1. Jag tycker Maj Britt Theorin är jättebra. Klart att risken för kärnvapen har aktualiserats genom värdlandsavtalet och dåliga politiker!

 2. Är det inkompetens eller oärlighet som döljer sig i texten?

  Patriot är en luftvärnsrobot. Inte ett kärnvapen. Och man riktar det därför inte heller mot ett land utan mot ett luftrum. Det är ett defensivt system.

 3. Vi kunde ta och samtala med våra grannar i öster och låta krigshetsen dämpas!
  Nato får varva ner!

 4. ”Under en stor Natoövning i Norge i våras (Cold Respons) ville en amerikansk Natogeneral öva utplacering på Gotland av Patriotmissiler riktade mot Ryssland.”

  Vilket i så fall inte betyder att Nato vill placera ut patriot missiler som du ljuger på din Facebook sida. Det betyder (om det är sant vilket du inte styrker) att en amerikansk Natogeneral vill öva utplacering av patriot missiler.

  1. Nato vill som övning placera Patriotmissiler på Gotland, skriver jag tydligt i både blogg och på FB.

Kommentarer är stängda.