Friskolejättarnas miljardvinster

skolstatistik

Varför gynnar Helsingborgs fastighetsdirektör Fredrik Hjort riskkapitalbolaget TA Associates på bekostnad av den kommunala skolan, genom att att låta TAA disponera GA-skolan?

Tidningen ETC redovisar hur friskolejättarna i Sverige förvandlar skattepengar till lönsamma vinster. De sju största koncernerna, Academedia, Internationella Engelska Skolan, Kunskapsskolan, Thoréngruppen, Praktiska Gymnasiet, Jensen Education och Lärande i Sverige, omsatte 2015 13 miljarder och gjorde tillsammans en vinst på 985 miljoner, vilket är en ökning med femtio procent på två år. De sju skolorna har tillsammans 90 000 elever.

Skolornas sammanlagda vinster motsvarar lönekostnaden för 1840 heltidsanställda lärare.

Störst är Academedia, som har 53 000 elever och omsätter 8,2 miljarder. Företaget ägs av riskkapitalbolaget EQT.

Internationella Engelska Skolan, ägt av ett annat riskkapitalbolag, TA Associates, är näst störst. Man driver 32 grundskolor och en gymnasieskola och omsätter 1,5 miljarder. Dagens Industri har avslöjat att företaget är på väg att börsnoteras. Minoritetsägaren Barbara Bergström sålde för fyra år sedan 75 procent av aktierna för 700 miljoner.

Hur kan friskolorna tjäna så mycket pengar?

Mest pengar tjänar man genom lägre lärartäthet, skriver ETC. I fristående gymnasieskolor går det till exempel 13,8 elever på varje lärare, jämfört med 11,4 i kommunala gymnasieskolor. I Academedias gymnasieskolor går det i snitt 15,1 elever på varje lärare.

Skolutredaren Sten Svensson säger i ETC att flera av friskolorna arbetar med utbildning av låg kvalitet med få utbildade lärare och lite elevvård. Han har presenterat den färska rapporten ”Med låg kvalitet som affärsidé”. Han säger vidare:

– Orsaken till denna pågående skolskandal är det svenska världsunika systemet med att aktiebolag får driva grund- och gymnasieskolor. Tanken var att konkurrensen om eleverna skulle driva fram en höjd kvalitet, säger han.

I själva verket har det blivit precis tvärtom.

I dagarna undertecknade Helsingborgs stads fastighetsdirektör Fredrik Hjort ett avtal med ett av dessa riskkapitalägda friskolebolag, Internationella engelska skolan, som får tillgång till GA-skolans lokaler, trots att den kommunala skolan har stort behov av lokaler, skrev Helsingborgs Dagblad.

Varför gynnar Fredrik Hjort riskkapitalbolaget TA Associates på bekostnad av den kommunala skolan, måste man fråga sig?

Socialdemokraternas ledande skolpolitiker Ola Möller är upprörd över att Internationella engelska skolan får flytta in i gamla GA-skolan:

– Vi är i skriande behov av lokaler för den kommunala skolan. Vi letar med ljus och lykta. Och vi måste framöver bygga minst en ny skola om året.

Det här borde vara ett fall för kommunens revisorer. Varför prioriteras kommunal verksamhet lägre än en riskkapitalägd friskola – i en situation där beslutet kan tvinga kommunen att dyrt bygga nya skollokaler?

Illustrationen från ETC: De sju största friskolekoncernernas vinster.