Välkommen till stan Abduljabbar Alsuhili!

wkemf_qlll9edkynajo1pdc-bry

Abduljabbar Alsuhili blir Helsingborgs förste fristadsartist, en youtubekomiker från krigets Jemen.

Helsingborg har till slut fått sin förste fristadsförfattare, som dock inte är författare utan snarare aktivist och skådespelare och komiker, Abduljabbar Alsuhili. Under två år ska han bo i stan med hustru och två barn. Därmed blir Helsingborg den andra fristadskommunen i Skåne efter Malmö.

Alsuhili intervjuas i lördagens HD av Johan Malmberg, som tecknar ett spännande porträtt av ”ett sant barn av den arabiska våren. En Youtube-komiker från Jemen”. Sedan 2015 har han levt i exil i Jordanien sedan hans grupp Rwabiit stämplats som terrorister av Huthimilisen som styr Jemen.

Till det kommer att Jemen bombas både av Saudiarabien och av USA och har blivit ett land svårt drabbat av krig med höga tal på civila dödsoffer – och som om följd många flyktingar som lämnat landet. Uppgifter gör därtill gällande att svensk vapenindustri levererat komponenter för miljardbelopp till det saudiska militära flyget.

I intervjun berättar Abduljabbar Alsuhil engagerat att han hoppas kunna starta en ny Youtube-kanal som vänder sig till Jemen och Mellanöstern. Och att han dessutom bland annat vill jobba med flyktingbarn här.

Helsingborg är medlem i ICORN, den internationella organisation med säte i norska Stavanger, som organiserar fristadsverksamheten. Hittills tar 61 städer (flest i Europa) emot författare och artister som flyr från förföljelser och krig.

Fristadsverksamheten ger förföljda författare och artister två år av nytt liv och hopp  borta från det samhälle hen flytt undan. Till det kommer att fristadspersonerna väldigt ofta kommit att spela en viktig roll i det lokala kulturlivet på de platser de placerats.

Så välkommen till Helsingborg, Abduljabbar Alsuhili!

Bilden på Helsingborgs förste fristadsförfattare har tagits av HD:s Sven-Erik Svensson.