Flyktingpolitiken en skam för Sverige och Europa

sdltb47bdbc-nh

5000 flyktingar drunknar i år i Medelhavet till följd av EU:s (och Sveriges) nya hårda regler och de stängda gränserna.

Varje vecka drunknar över hundra flyktingar i Medelhavet. Många är barn. Efter EU:s avtal med Turkiet drunknar de flesta i farvattnen norr om Libyen. Hittills har 4500 drunknat, för hela året räknar man med mer än 5 000 döda, 5 000 fattiga flyktingar från krigen i Asien eller fattigdomen i Afrika.

I dag är alla dessa tragedier sällan rubriker i våra medier. De europeiska gränserna är så stängda att mycket få kommer ända till vårt en gång så toleranta Sverige, som nu bryter både mot Genèvekonventionens asylregler och FN:s barnkonvention, enligt min mening.

De många som drunknar är en följd av  EU:s nya hårda regler, där Sverige gick i spetsen för de stängda gränsernas omänskliga politik. Tidningen Dagens ETC tog i förra veckan upp den förfärande tystnaden om reglernas pris, alla de drunknade flyktingarna.

”Vi är villiga att göra nästan vad som helst för att slippa flyktingar i Europa och Sverige. I dag diskuterar ingen de som drunknar i Medelhavet”, säger till ETC Thomas Hammarberg, tidigare Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter och före detta ordförande för Amnesty International. Han är mycket upprörd. ”Flyktingpolitiken är en skam för både Europa och Sverige”, säger han.

– Bara för ett drygt år sedan talade svenska politiker om att vi måste få stopp på döden på Medelhavet. Då ville man upprätta andra vägar för att flyktingarna skulle kunna ta sig hit och slippa ge sig ut på den farliga resan. I dag talar man inte om de som drunknar, säger han och fortsätter:

– Det här handlar om ett sammanbrott, en mental kollaps som bara gynnar de främlingsfientliga. När länder som Sverige och Tyskland backar från sina tidigare löften och ställningstaganden kan de främlingsfientliga säga att de hade rätt, ”titta, nu måste till och med Sverige anpassa sig till vad vi sagt”. Detta skapar en kedjereaktion.

I Grekland och Italien finns nu 160 000 flyktingar som inte kommer vidare. De kvoter på 30 000 flyktingar som EU beslutat om verkställs inte. Det skapas inga säkra vägar.

Nu förhandlar EU med Afghanistan och andra länder och vill att de ska bygga läger för att ta emot utvisade flyktingar. Utanför Kabul ska ett jätteläger kontrollerat av den afghanska regeringen upprättas. Dit kan ensamkommande flyktingbarn som fyllt 18 komma att skickas – utan att det finns någon som tar emot dem och tar hand om dem.

Bilden: Dustin, 11, och hennes 10-årige lilebror gråter efter att ha blivit räddade utanför Libyens kust. Foto: AP.

En reaktion på ”Flyktingpolitiken en skam för Sverige och Europa”

  1. Många flyktingar – kanske de flesta-vill ej fly ,men tvingas till detta p g a olika orsaker ,som kan vara svåra att kategorisera på ett heltäckande sätt ,men som väl kan sägas vara fattigdom,krigshändelser och i egentlig mening brist på utvecklingsmöjligheter .Många lockas av penningutlånare och flyktingprofitörer.Flyktingbranschen och asylbranschen skapar idag mycket stora privata förmögenheter inte bara i Sverige utan även i Nordafrika och Mellan Östern.Ett finmaskigt nät av penningutlånare som erbjuder relativt korta krediter och flyktingprofitörer som erbjuder ”paketerbjudanden” har skapats.Georg Soros (Georg Schwartz) spelar en betydande roll med sina sk NGO:s bl a ”Open Borders” och ”Open Society”.Vinsterna är i denna bransch påtagligt stora.Bryr sig egentligen Soros om mänskliga tårar och mänskligt elände och drukningsdöd en masse?Är han egentligen ”främlingsfientlig” och en kallhamrad och durkdriven profitör som skapar mänskligt lidande för profitens skull?Varför engagerar sig inte ”den humanitära stormakten Sverige” i en kraftfull satsning på infrastrukturella och arbetsskapande projekt i flyktingarnas närområde?Svenska – med svensk know-how – utvecklade närområdes-satsningar i flyktingarnas ursprungsområden.Ett Mirakel värdigt den mest humanitära stormakten i hela vida världen.Flyktingpolitikens Brasilia.FN-pris.Inte alls omöjligt om bara viljan fanns att ompröva gamla förlegade pseudo-lösningar som endast fördjupar problemen.Tänk på de oerhörda summor som Sverige och dess skattebetalare tvingas finansiera en urspårad flyktinpolitik med.Vem är egentligen ”främlingsfientlig”?Är det inte de som använder skygglappar och vägrar erkänna att nya metoder bl a massiva investeringar i flyktingarnas närområden måste göras?Skygglappsmänniskorna – de som direkt och indirekt profiterar på mänskligt lidande- är kanske själva de i egentlig mening främlingsfientliga.Har de kanske procent på mikrolån och flyktingpaket?Är de ägare av asylboenden och andra berörda fastigheter?Är de potentiella arbetsgivare för lågkvalificerad arbetskraft?Är de egentligen slavhandlare?

Kommentarer är stängda.