Stoppa krigsövningen Aurora 17!

7eacf8a2-ea02-4e83-b773-23d94a892a24

20 000 soldater övar krig i Sverige i september 2017. Den uppenbara fienden kommer att utmålas som Ryssland.

Den största militära övningen i Sverige sedan det kalla krigets slut genomförs hösten 2017, Aurora -17. Under tre veckor i september kommer stora delar av Sverige att förvandlas till en övningsplats för krig. Sammanlagt rör det sig om 20 000 deltagande soldater till en kostnad av 583 miljoner kronor. Tio länder (bland dem Polen, Danmark och USA) bjuds in att delta.

Det hårt kritiserade värdlandsavtalet är centralt och upp till ett tusen amerikanska elitsoldater kommer att landsättas i Göteborg. Enligt Försvarsmakten finns det inga formella garantier att USA inte medför kärnvapen.

Genom samarbetsorganisationen Fredsam i Göteborg har en kampanj tagits fram och nu har även kampanjen tagits till Stockholm.

Flera fredsorganisationer går nu ut med parollen:

STOPPA KRIGSÖVNINGEN AURORA!

– För  att den bidrar till det försämrade säkerhetsläget kring Östersjön
– För att den innebär ett ytterligare närmande till kärnvapenalliansen Nato
– För att freden bevaras genom diplomati, samarbete och samtal

Aurora 17 kan på ett kusligt vis bidra till att skapa reell krigsrädsla bland stora delar av den svenska befolkningen, en rädsla som försämrar säkerhetsläget runt Östersjön. Det är djupt obehagligt.

Hur kommer övningen att uppfattas i Ryssland? Som en konfrontation och ett hot? Hur kommer man från rysk sida att reagera på uppfattade hot?

Själva namnet på övningen är valt som en påminnelse om att det 2017 är 100 år sedan det ryska örlogsfartyget Aurora blev en symbol för ryska revolutionen.

Genom att använda namnet signalerar Nato indirekt att man önskar en ny ”revolution” i Ryssland, åtminstone är det så det provokativa namnvalet kommer att uppfattas.

Nu ersätts diplomati av militärt maktspråk – ett markant brott mot den 200-åriga utrikespolitiska linje som så fredligt framgångsrikt hållit Sverige utanför krig.

En reaktion på ”Stoppa krigsövningen Aurora 17!”

  1. Hej!
    Sökte möjlighet att klicka in på lista för protest mot övningen. Detta är ju oerhört allvarligt och får inte äga rum. Information om övningen får inte hemlighållas utan ska ut till allmänheten. Som måste ges tillfälle att ta ställning. Detta är vårt land och vi kan inte acceptera aktiviteter som i en så hög grad hotar vår ställning som neutralt land (även om vi enbart är detta på pappret).

Kommentarer är stängda.