Danska F16-plan dödade 60 syriska soldater ”av misstag”

danska-bomber

Danska stridsplan anföll och dödade syriska soldater under en vapenvila – ”av misstag”. Fredsforskaren Jan Öberg är kritisk till det inträffade och till danska mediers rapportering.

Två danska F16-plan dödade ”av misstag” minst 60 syriska soldater den 17 september, samtidigt som omkring hundra sårades, rapporterade DR dagarna efter. Målet var IS som hade omringat militärbasen i Deir al-Zor i östra Syrien. Men något gick fel. Till råga på allt ägde massakern rum under en vapenvila.

Försvarsministern Peter Christensen (V) ville den gången till Danmarks radio inte uttala sig förrän en grundlig utredning gjorts. Han ville inte säga något om det begåtts ”ett beklagligt fel” eller ej. Hans ordval var speciellt, 60 dödade, 100 sårade ”av misstag”, allt kallades ”ett beklagligt fel”.

I tisdags offentliggjordes slutligen den militära utredningen av händelsen, skriver Washington Post. I den talas det om ”dussintals” dödade syriska soldater, dödade med 380 skott från jaktflygplan under en timmes attack.

Enbart en militär utredning har gjorts, ingen oberoende undersökning,

Fredsforskaren Jan Öberg är kritisk både till det som hände och till medierapporteringen om det inträffade. Han upprörs över att Danmarks Radio bara citerar militära källor, relaterade till de som förorsakade händelsen. Man använder sig inte av kritiska experter som i internationell medier har gett en annan syn på det som – kanske – skedde. Och han sammanfattar:

”Tänk om ryssarna dödat 60 – 80 danska soldater någonstans och sedan förklarat att det hela var ett beklagligt misstag orsakat av den mänskliga faktorn och att man verkligen handlat i god tro. Hade DR trott på den ryska förklaringen?”

Öberg formulerar också flera frågor som kräver svar:

• Vilka mänskliga fel? Var? I Danmark eller i USA?

• Varför ”minst 15 dödade” när alla andra källor anger högre tal?

• Varför bombade danska plan under en vapenvila?

• Vem bär det slutliga ansvaret i Danmark och USA?

• Har Danmark bett någon om ursäkt för att man dödat så många ”av misstag”.

wdeitmaster2300