Konkursadvokaten i Jerusalem

Trumps konkursadvokat David Friedman kan bli USA:s nye ambassadör i Israel, vilket kan leda till en total omsvängning av USA:s politik i regionen.

David Friedman har kallat president Obama antisemit. Han har också hävdat att amerikanska judar som motsätter sig Israels ockupation av Västbanken är ”värre än kapos”, vakterna i nazismens koncentrationsläger, skriver brittiska The Guardian, sedan Trump på fredagen nominerat Friedman som USA:s nye ambassadör i Israel.

Liberala amerikanska judar kritiserar utnämningen som hänsynslös och beskriver Friedman som ”den minst politiskt erfarne ambassadören i Israel någonsin”.

Friedman är konkursadvokat och har arbetat med Trump i över 15 år. Bilden på de båda männen tillsammans med Ivanka Trump togs 2010 i samband med en rättegång sedanTrumps casinorörelse i Atlantic City gått i konkurs.

Han är själv ortodox jude och har ett privat hus i Jerusalem, dit han också vill flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv. Han motsätter sig en tvåstatslösning och har varit ordförande för ”American Friends of Bet El Institutions”, som samlat in miljontals dollar till den militanta bosättarrörelsen på Västbanken, helt nära den palestinska huvudstaden Ramallah.

I den israeliska dagstidningen Haaretz skriver kolumnisten Chemi Shalev att jämfört med Friedman är Israels premiärminister Benjamin Netanyahu snarast en vänsteraktivist och att med Friedmans ögon blir de flesta israeler och alldeles särskilt de amerikanska judarna förrädare mot staten Israel.

Till saken hör att också Trumps judiske svärson Jared Kushner har varit engagerad i insamlingar till stöd för extrema bosättarrörelser på Västbanken och att Trumps dotter Ivanka efter äktenskapet med Kushner konverterat till judendomen.

Det återstår att se om nomineringen genomförs och vilken roll David Friedman i så fall kommer att spela när det gäller den laddade utformningen av USA:s Mellanösternpolitik, skriver Haaretz. Skulle han komma att spela en större roll innebär det en total omsvängning av USA:s politik i regionen, med allt vad det innebär för både Israel och för den palestinska befolkningen på Västbanken och i Gaza.

Bilderna: Överst David Friedman, Donald Trump och Trumps dotter Ivanka, på en bild tagen 2010. Härunder: Trumps judiske svärson Jared Kushner tillsammans med Trumps ”strategiske rådgivare” Steve Bannon, tidigare chef för högerextrema sajten Breitbart.