Det havererade Skatteverket

Fyra timmars kö för att hämta en id-handling på Skatteverket! Har det offentliga Sverige havererat i Helsingborg?

I Helsingborg får människor köa i fyra timmar mest utomhus för att få ut id-handlingar på Skatteverket, skriver HD.

En id-handling kan betyda oändligt mycket i dessa mörka dagar, för människor som just fått ett svenskt personnummer men också för den som behöver id-kortet för att hämta ut ett paket på posten eller behöver resa över Sundet.

Hur är det möjligt att Skatteverkets rutiner rasat ihop så totalt undrar jag? Detsamma tycks gälla de som hade ärenden också till Försäkringskassan eller Pensionsmyndigheten i samma byggnad på Carl Krooksgatan.

Har det offentliga Sverige havererat i Helsingborg?

Osökt kommer jag att tänka på den amerikanska småstaden Selma i Alabama på 1960-talet. Den vita makteliten, lierad med Ku Klux Klan, höll kontoren för registrering som väljare öppna två dagar i månaden. Väldiga köer uppstod. Bara ett dussintal afroamerikaner släppte in. De flesta underkändes.

Martin Luther Kings och Medborgarrättsrörelsens manifestationer ledde till  Den blodiga söndagen och så småningom till en ny rösträttslag. Det inträffade var en avgörande händelse i modern amerikansk historia.

Jag tror inte att Skatteverket i Helsingborg är lierat med Ku Klux Klan. Men när en myndighet under längre tid inte klarar av självklar samhällelig service är det inte bara pinsamt utan allvarligt och diskriminerande mot dem som kan ha stort behov av sitt id-kort eller andra samhällstjänster. Ett fungerande och solidariskt samhälle kräver fungerande myndigheter.

En reaktion på ”Det havererade Skatteverket”

  1. Det är inte bara i Helsingborg som ”det offentliga Sverige” havererat.Även i Stockholm och andra orter är detta ett beklagligt faktum.”Fysiska besök” hos de namngivna myndigheterna är ofta långdragna och ibland helt resultatlösa.Ett tragiskt faktum är att många ”receptionister” och även ”handläggare” endast behärskar en slags egendomlig pidgin-english och ibland inte ens det.Stor förvirring utbryter när någon försöker använda ”svenska ord” som ej tillhör det gängse ordförrådet i det som kallas ”SFI-svenska” eller ”Bas-svenska”.Ett vänligt råd:Det är nu ”ny-tid”,”new-time which is good time”;”fysiska besök” är ”gammaltidsbesök som är dåliga”.För framgångsrik konfrontation med svenska myndigheter gäller att kontakt endast framgångsrikt kan ske ”via nätet”.Alltså virtuellt.

Kommentarer är stängda.