Helsingborgs kultur osynliggörs

Helsingborg har ett brett kulturliv. Men också för den som är intresserad är det lätt att missa evenemang, helt enkelt därför att de inte syns samlat i medierna.

Helsingborgs Dagblad lägger den 12 januari ner ”Guiden”, den dagliga avdelning där man informerat om kultur- och nöjesbegivenheter i nordvästra Skåne. Det har handlat om teater, film, konserter, utställningar och föredrag – men också om vad som arrangeras på träffpunkter främst för äldre.

Det är ett svek både mot det lokala kulturlivet och mot tidningens kulturintresserade läsare. Jag tror också att nyordningen kommer att väcka protester. Många tidningsläsare vill gärna veta vad som går på bio (och hur dags) eller hur länge den där utställningen i Landskrona visas.

I stället aviseras en ny veckoguide i Hallåtidningarna i Helsingborg, Landskrona, Ängelholm och Höganäs. När det gäller kultur är nordvästra Skåne en region. Kommer de lokala Hallåtidningarna att informera om det som händer utanför det egna utdelningsområdet?

HD prioriterar numera digital publicering, på papperstidningens bekostnad. Men någon evenemangs-guide på nätet finns inte.

Helsingborgs stad vill gärna framstå som spjutspetskommun när det gäller digital information. Men inte heller kommunen är intresserad av att skapa och upprätthålla en lokal evenemangskalender för Helsingborg och NV-Skåne.

I stället fortsätter man med sin kulturtantsatsning, som var kul när den en gång började, men sett sina bästa dagar. Den är också mest inriktad på TIPS, som ofta går ut på att något ska vara BILLIGARE och kanske rentav KUL – till skillnad, underförstått, mot den mesta tråkiga allvarliga kulturen.

Helsingborg har ett brett kulturliv. Men också för den som är intresserad är det lätt att missa evenemang, helt enkelt därför att de inte syns samlat i medierna.

På kommunens officiella hemsida finns en dystert blek och godtycklig ansats under rubriken ”Uppleva och göra”.

I går torsdag 29/12 presenterades ett enda vuxenkulturevenemang, ”Farmor och vår herre” på stadsteatern, tillsammans med en barnfilm på Röda Kvarn, ngt slags ”julkul” i Pettsonutställningen på Dunkers och så en innebandymatch på Helsingborgs arena. Var det allt? Nej naturligtvis inte.

Turistbyrån i Helsingborg finns ju inte längre fysiskt. På nätet leder sökorden till visithelsingborg.se, där det faktiskt finns en rubrik ”Vad händer i Helsingborg denna vecka?”. Det börjar lite illa med att julen nalkas, men blir något lite bättre med tolv tips för samma dag, också Tivoli kommer med här. Dock leder de första fyra tipsen till olika golfbanor. Känner mig nerklubbad.

Bilderna: Överst kulturinformation på helsingborg.se, härunder visithelsingborg.se.