UI och häxjakten på Aftonbladet Kultur

Aftonbladet Kultur sprider ”putinism” menar två skribenter på Utrikespolitiska institutet i bästa McCarthyistiska anda.

Har senator Joseph McCarthy reinkarnerats på Utrikespolitiska Institutet, frågar jag mig. UI:s svepande anklagelser för ”Putinism” inte mot enstaka artiklar i den svenska debatten utan mot Aftonbladet Kultur, en av våra bästa kulturredaktioner, tyder på det.

”Mellan 1950 och 1953, blev McCarthy och hans medarbetare kända för aggressiva kampanjer mot misstänkta kommunister som man ansåg hade infiltrerat den amerikanska administrationen, skriver Wikipedia. ”Dessa kampanjer har av vissa jämförts med häxjakt.”

”Häxjakten måste få ett slut” är också rubriken på Martin Aagårds försvar av Aftonbladets sätt att belysa frågor relaterade till särskilt Ryssland och Ukraina. Läs här hans reaktion mot  UI:s rapport.

Den som på femtiotalet i USA anklagades av McCarthy för att vara kommunist, som Charlie Chaplin och många andra, måste bevisa att hen inte var kommunist. Lika obehagliga och besynnerliga ter sig de vaga angreppen på Aftonbladet Kultur och kulturchefen Åsa Linderborg för att gå Rysslands ärenden eller vara ”putinister”.

I rapporten ”Russia’s strategy for influence ­through public diplomacy and active measures: the Swedish case”, publicerad i Journal of Strategic Studies och skriven av Martin Kragh och Sebastian Åsberg från UI, nämns  Aftonbladet inte mindre än 50 gånger. Kragh och Åsberg skriver i svepande ordalag om att tre (ej namngivna) skribenter på AB Kultur är aktiva på sociala medier som är positiva till Kreml. Sveriges Värdlandsavtal med Nato nämns tio gånger i försåtliga ordalag så att de som är kritiska mot Nato och värdlandsavtalet påstås ägna sig åt desinformation. Och så vidare. Rapporten är osaklig och svepande. Den saknar gedigen argumentering.

Debattläget när det gäller relationen mellan Sverige och Ryssland är uppskruvat, för att uttrycka det milt. Sveriges Värdlandsavtal med USA klubbades i genom i riksdagen utan att föregås av en bred och öppen debatt. En tidning som Dagens Nyheter har också på nyhetsplats ofta intagit en generande okritisk hållning mot frågor som rört Nato och den försämrade säkerheten i Östersjöregionen.

Just därför har Aftonbladet Kultur varit ett viktigt fönster för andra skribenter i några av samtidens viktiga frågor. I yttrandefrihetens namn är deras röster ovärderliga och borde minst av allt attackeras av vår tids McCarthy-ister.

Till de senare hör Expressens kulturredaktör Karin Olsson. I en krönika talar hon om …

”… värddjuren för spridande av Putins världsbild. Det handlar främst om högerextrema plattformar, som Svenska motståndsrörelsens, och olika vänsterforum. Aftonbladet Kultur pekas ut som den viktigaste vänsterkanalen för det pro-Kremlska perspektivet.”

Hur kan Karin Olsson som kulturskribent nedlåta sig till att i antiintellektuella formuleringar kalla en annan kulturredaktion för ”värddjur”? Det är beklämmande och tyder på att hon saknar känsla för varje kulturredaktions grundläggande mandat, att erbjuda en plattform åt också obekväma röster.

2 reaktioner på ”UI och häxjakten på Aftonbladet Kultur”

  1. Det som Aftonbladets kultursida råkat ut för är inget nytt. När vi var miljoner människor runt om i Europa som demonstrerade mot USA:s planerade krig mot Irak stämplades vi i media som ”Saddam-kramare”. Att kriget sedan baserades på en lögn från CIA om att Irak hade massförstörelsevapen spelade ingen roll. Media som Expressen och DN kör på som inget har hänt. Nu handlare det om falska nyheter och hacking och i går var det ryska ubåtar. Alla som på något sätt dristar sig till att vara källkritiska eller skeptiska till rapportering om dessa fenomenen stämplas ut. Att Sverige på detta sätt liknar det de påstår om Ryssland har ingen betydelse. Det viktigaste för dem är att Sverige inordnar sig under USA:s utrikes- och säkerhetspolitik. Att Sverige inte skall kunna föra en neutral och alliansfri utrikespolitik. Det är ju detta som är ryssfobins yttersta syfte.

Kommentarer är stängda.