Bokläsaren Barack Obama

I dag avgår Barack Obama efter åtta år som president. I en intervju för NYT berättar han om hur hans liv formats av böcker och läsning.

Barack Obama intervjuades under sin sista vecka som president om vad böcker betytt för honom av New York Times litteraturkritiker Michiko Kakutani.

Hon noterar att det i Vita huset inte sedan Abraham Lincolns tid funnits en president som i så hög grad formats i livet av läsande och skrivande som Barack Obama.

Under åtta år i Vita Huset – en ”bullrig tid” med ständig överinformation, hårda partistrider och reflexartade reaktioner – har böcker varit en ständig källa för honom till idéer och inspiration. Böckerna har gett honom en ständigt förnyad känsla för de mänskliga villkorens komplexitet och tvetydigheter.

– När allting hänt mycket snabbt gav läsning mig en möjlighet att sakta ner tempot och försöka få perspektiv på det som skedde, inte minst genom att försöka sätta mig in i en annan människas situation. Det har varit ovärderligt för mig, säger Barack Obama.

Han vet inte om läsandet gjort honom till en bättre person.

– Men det har gjort mig mera balanserad.

Obama hänvisar särskilt till böcker av Lincoln, Martin Luther King, Mahatma Gandhi och Nelson Mandela.

I sin starka självbiogfrafi från 1995 (på svenska 2008) Min far hade en dröm uppehåller han sig utförligt vid hur läsandet spelade en avgörande roll under hans uppväxt.

I intervjun berättar han att han snart kommer att återgå till sin roll som författare genom att skriva sin självbiografi. Under de åtta åren i Vita huset har han fört dagbok ”men inte så disciplinerat som jag tänkt”.

Förra veckan åt Obama lunch med fem författare som han beundrar, Dave Eggers, Mr. Whitehead, Zadie Smith, Mr. Díaz och Barbara Kingsolver.

Han hoppas också kunna använda sin presidentcenter webbsajt för att tipsa om bra böcker, vilket han redan gjort.

Hela intervjun finns i utskrift här.

Ett kort utdrag:

”I loved reading when I was a kid, partly because I was traveling so much, and there were times where I’d be displaced, I’d be the outsider. When I first moved to Indonesia, I’m this big, dark-skinned kid that kind of stood out. And then when I moved back from Indonesia to Hawaii, I had the manners and habits probably of an Indonesian kid.

And so the idea of having these worlds that were portable, that were yours, that you could enter into, was appealing to me. And then I became a teenager and wasn’t reading that much other than what was assigned in school, and playing basketball and chasing girls …”

Bilden: Barack Obama läser ”Where the Wild things are” för sina barn i Vita huset 2014.