Konsten att stjäla ett val. Demokratin manipuleras i Helsingborg

Vid  senaste kommunalvalet i Helsingborg ändrades valkretsarna. Nu sker det samma igen på ett högst odemokratiskt vis.

De blågröna i Helsingborg ändrar på valkretsarnas indelning för att säkra sin egen seger i det kommande kommunalvalet 2018. Det här är grov manipulation av demokratins förutsättningar, ett sätt att trixa med valreglerna som borde vara totalt förbjudet i ett demokratiskt sammanhang.

Senast valdistrikten ändrades i Helsingborg var 2014.

De nya valreglerna upprör oppositionen, skriver HD.

– Vi har en demokratiberedning, men där har vi inte diskuterat eller förhandlat kring förslaget, säger Ola Möller, kommunalråd för Socialdemokraterna.

– Man kan inte skifta inför varje val, säger sverigedemokraternas kommunalråd Michael Rosenberg.

I USA ritas valkretsarna om vart tionde år av det parti som har majoritet vid det tillfället. Senast var det republikanerna som kunde göra om valkretsarna ”kreativt” genom vad som kallas gerrymandering på ett sätt så att republikanerna i praktiken säkrat valsegrar för tio år framåt i representanthuset. Demokraterna har trixat på liknande sätt tidigare. Det kallas också på Wikipedia ”konsten att stjäla ett val”.

I valet 2014 fick republikanerna 47,6 procent av rösterna och 234 mandat. Republikanernas 48,8 procent gav trots fler röster 15 procent färre mandat, endast 201.

I Växjö ändrade alliansen valkretsarna inför det senaste valet. Till följd av kreativ valkretsgränsdragning fick man ett mandat mer trots färre röster – och kunde därmed sitta kvar vid makten. Något liknande tycks vara syftet i Helsingborg.