Fredspriset till Snowden!

Tio svenska riksdagsmän nominerar visselblåsaren Edward Snowden till Nobels fredspris.

”Edward Snowden blev en av historiens största visselblåsare när han avslöjade att USA masspionerar över hela världen”, skriver tio svenska riksdagsmän i ett brev där de nominerar Snowden till Nobels fredspris.

”På ett samvetsgrant och ansvarsfullt sätt avslöjade han ett system där telefoner, internet och andra personliga kommunikationsmedel var avlyssnade och permanent lagrade”, skriver riksdagsmännen. Deras initiativ uppmärksammas i tidskriften Folket i Bild Kulturfront (2/2017).

”Snowden stod upp för demokrati och yttrandefrihet”, säger Amineh Kakabaveh (v), en av undertecknarna.

Snowdens avslöjanden via Wikileaks kom 2013. USA hade i hemlighet genom sin säkerhetsorganisation NSA övervakat sin egen befolkning och utländska allierade politiker. Brittiska The Guardian    publicerade först dokumenten.

Snowden läckte hemligstämplade dokument som visade hur den amerikanska underrättelsetjänsten samlade in information i ett globalt massövervakningsprojekt. I det fick de hjälp av europeiska underrättelsetjänster.

Efter det beviljades Snowden asyl i Ryssland, där han nu befunnit sig i snart fyra år. I USA anklagas han för flera fall av spionage, samt stöld av statlig egendom, och kan dömas till fängelse i sammanlagt 30 år. Snowden har beviljats uppehälle i Ryssland till 2020 – och kan få den juridiska möjligheten att bli rysk medborgare.

Både Donald Trump och den chef för CIA som Trump har utnämnt, Mike Pompeo, har sagt att Snowden förtjänar dödsstraff. I ett twittermeddelande för tre år sedan skrev Trump:

– Jag tycker att han är en total förrädare och jag skulle hantera honom strängt.

Nyligen rapporterade amerikanska NBC att Ryssland övervägde att överlämna Snowden till USA ”som en present”.

En reaktion på ”Fredspriset till Snowden!”

Kommentarer är stängda.