Sveket mot flyktingarna

”Världens rikaste länder vänder ryggen till allt vad migranträttigheter och ett humant flyktingmottagande heter”, skriver Global Justice Now.

Ett år har gått sedan det kontroversiella flyktingavtalet mellan EU och Turkiet. Det rika EU köpte sig fritt från flyktingmottagande genom att betala tre miljarder euro till Turkiets korrupta regering, trots att landet saknar en rättssäker asylprövning och trots att mottagningsförhållandena för flyktingar är ytterst bedrövliga.

Avtalet har i dagarna kallats en katastrof av Amnesty International. I en utredningBlueprint for Despair”, angriper Amnesty EU:

”I stället för att skapa ett rättssäkert och ordnat system med säkra vägar för flyktingar som söker skydd i Europa har de europeiska ledarna fokuserat på att blockera gränserna och på att förhandla med regimer som gör sig skyldiga till grova människorättskränkningar. ”

I en annan rapport anklagar Human Rights Watch Turkiet för att inte leva upp till FN:s flyktingkonvention från 1951 och drar slutsatsen att Turkiet långt ifrån är ett säkert land för flyktingarna från krigen.

EU och Storbritannien lyssnar inte på de humanitära organisationerna utan hävdar tvärtemot att avtalet med Turkiet är en framgång, skriver Global Justice Now.

I USA saboterar Trump det nationella flyktingprogrammet och vill helt stänga landet för flyktingar, särskilt från muslimska länder. EU är inte mycket bättre, konstaterar Global Justice Now och summerar:

”Världens rikaste länder vänder ryggen till allt vad migranträttigheter och ett humant flyktingmottagande heter. … Detta är mörka dagar för världssamfundet, som verkar ha glömt erfarenheterna från historien. FN:s flyktingkonvention kom till efter andra världskriget med det yttersta syftet att Förintelsens illdåd aldrig fick upprepas. När vi nu återvänder till en tid innan det fanns konventioner för flyktingar och migranter placerar vi oss på fel sida i historien.

Bilderna: Överst flyktinglägret Idomeni i norra Grekland. Foto. Julian Buijzen. Nertill en bild från ett läger i Turkiet.

5 reaktioner på ”Sveket mot flyktingarna”

 1. Vi skall aldrig glömma att det var väst som startade de förödande krig som tvingat miljoner människor på flykt. Vi ska aldrig glömma namnen Georg W Bush och Tony Blair,

  1. Crister, instämmer helt! Därför är det extra vidrigt när Trump nu vill stänga USA helt för alla flyktingar. Och så bedrövligt att tongivande stora medier aldrig pekar på sammanhangen, att Bushs och Blairs krig är orsaken till de krig som tvingat miljoner människor på flykt.

    1. Mig veterligt så har både Hillary Clinton och Joe Biden erkänt att USAs krigspolitik har skuld i framväxten av IS och andra terrororganisationer. Regimen i USA lät stillatigande terroristerna ta över och kidnappa det fredliga, folkliga motstånd som fanns mot Syriens regering,

     1. Syrien har i decennier styrts som en diktatur av familjen Assad som tillhör landets alawitiska minoritet. Förhoppningar om att den relativt unge Bashar al-Assad, som efterträdde sin far som president år 2000, skulle leda landet i demokratisk riktning infriades aldrig. Under inspiration av demokratiupproret i Nordafrika våren 2011 började även många syrier demonstrera för reformer. Regimen svarade med våld och situationen utvecklades till ett blodigt inbördeskrig .

Kommentarer är stängda.