Sverige, Colombia och freden

BROTT MOT FREDEN. När Sverige säljer stridsflygplan till Colombia är det är ett grovt brott mot freden. Varför ska en socialdemokratisk minister agera simpel vapenhandlare?

220 000 människor, varav 177 000 civila, har dödats i det blodiga inbördeskriget i Columbia mellan 1958 och 2013, enligt uppgifter från Colombia’s National Centre for Historical Memory. Över fem miljoner människor har tvingats fly från sina hem 1985 – 2012. I landet lever nu den näst största andelen internflyktingar i världen. 17 procent av landets befolkning är krigsoffer. 45 000 barn har dödats, 2,3 miljoner barn har tvingats fly från sina hem.

Alla parter i kriget har gjort sig skyldiga till upprepade människorättskränkningar.

Under 2016 förändrades spelplanen. Ett första fredsavtal i juni mellan Columbias president Juan Manuel Santos och gerillan FARC underkändes i en folkomröstning. I oktober tilldelades Santos Nobels fredspris och den 24 november underskrev parterna ett nytt avtal som därefter godkändes av Columbias parlament. Ett mer än femtio år långt förödande krig tycktes vara över.

Ett stort kvarvarande problem är mängden av vapen i Columbia. USA har sedan 1960-talet uppmuntrat den colombianska regeringen att bekämpa vänstergerillan på landsbygden, som en del i USA:s kamp mot kommunismen. I december 2013 avslöjade Washington Post ett hemligt CIA-program som försett landets regering med bland annat GPS-system för styrning av så kallade smarta bomber.

Fram till 2004 hade USA satsat 25 miljarder kronor i Columbia, 75 procent gällde vapen. Före Irakkriget var Columbia det land som av USA fick störst militärt stöd i världen efter Egypten och Israel. Alla uppgifter från engelska Wikipedia.

Är det något Columbia inte behöver är det mera vapen, inte om prioriteringen är att bygga fred.

Men i dagarna har näringslivsminister Mikael Damberg besökt Colombia och tecknat ett ”militärt samarbetsavtal” mellan Sverige och Columbia. Förhoppningen är att svenska Saab ska sälja JAS-Gripen-plan till Columbia.

Den colombianska senatorn och människorättsaktivisten Iván Cepeda kritiserar avtalet och säger till Sveriges Radio att ”det är fel tid för Sverige, som varit en pådrivande aktör för fred, att nu marknadsföra sina stridsflygplan”. Cepeda understryker också att den colombianska militären anklagas för grova krigsbrott.

Mikael Damberg försvarar sig till SR. Han betonar att Sverige utbildat den colombianska försvarsmakten i genusfrågor och mänskliga rättigheter, och att det slutligen blir upp till ISP – myndigheten för kontroll av vapenexport – att besluta om ifall i tillåts exportera JAS Gripen till Colombia.

Det finns ingen anledning i världen att Sverige ska sälja stridsflygplan till Colombia, det är ett grovt brott mot freden och en skymf mot Nobels fredspris. Varför ska en socialdemokratisk minister agera simpel vapenhandlare?

Till saken hör också att Colombia i ett fredsbyggande skede behöver använda sin budget till annat än stridsflygplan och ytterligare vapen. Flera exportaffärer med Jas Gripen är därtill omgärdade av mutmisstankar. I Jasaffären med Sydafrika har det konstaterats att över 1,5 miljarder kronor betalats ut till agenter, skriver Linda Åkerström i sin ”Den svenska vapenexporten” (Leopard 2016).

Bilden: Tungt beväpnade colombiska soldater.

2 reaktioner på ”Sverige, Colombia och freden”

  1. Tack för detta blogginlägg. Ett bra klarläggande om svensk vapenhandel. Dessa svenska vapen kan ju givetvis kunna komma att användas mot Colombias egen befolkning.

  2. Hoten mot freden är många. Ideologi, ekonomi, politik, religion för att nämna några utöver vapen.

Kommentarer är stängda.