Attendos miljarder

Varför gynnar Helsingborgs kommun ett företag som har som affärsmodell säkra skatteintäkter  och som ”kunder” äldre som under sista fasen av sitt liv blir spekulationsobjekt på börsen?

Den 1 maj tar Attendo över driften av fyra LSS-boenden i staden. Av totalt 26 anställda har 14 meddelat att de inte vill jobba kvar utan fortsätter inom Helsingborgs stad, skriver Helsingborgs Dagblad.

Kommunal stämde Attendo när 22 anställda inom hemvården tvingades gå ner i arbetstid, hette det i en annan HD-artikel i dagarna. Kommunal drev fallet ända till Arbetsdomstolen, men tvingades retirera.

De anställda vill inte arbeta för Attendo. De äldre vill inte bo på Attendos boenden. Ändå beslöt den styrande blågröna majoriteten att ”privatisera” som det kallas. Men det är ju inte privata aktörer som tar över utan ansiktslösa finansiella placerare, för vilka den skattefinansierade vården blivit en ytterst lönsam sektor.

Attendo ägdes länge av riskkapitalbolag som tjänade grova pengar och vållade svarta rubriker, som ”billig äldrevård med hjälp från skatteparadis” (Kalla fakta 2008). I Dagens ETC skriver Kent Werne:

”Genom åren har en rad figurer gjort sig en rejäl hacka på att köpa, expandera och sälja företaget: Björn Savéns riskkapitalbolag IK, franska Sodhexo, miljardärerna Gustav Douglas och Melker Schörling, riskkapitalbolaget Bridgepoint, sedan Björn Savéns IK en andra gång. Förra året börsnoterades Attendo, vilket gav drygt 8 miljarder till Savén & Co.

Skandaler har kantat Attendos verksamhet, främst till följd av otillräcklig personal. Werne ger några exempel:

 • 2009: På ett vårdhem i Helsingborg fryser en kvinna ihjäl efter att ha lämnats med öppet fönster.
 • 2011: På äldreboendet Vintertullen hittas en dement kvinna naken på en madrass med avföring över hela kroppen.
 • 2012: Blöjor som inte byts, smutsiga lakan, nerbajsade kläder och fallskador avslöjas på äldreboendet Frösunda.
 • 2013: Sår fulla med maskar, dementa som ramlar ur sina sängar och boende som är undernärda rapporteras från två äldreboenden i Stockholm.
 • 2016: Dementa låses in och döda lämnas liggande i rumstemperatur i flera dygn på ett vårdboende i Linköping.

Hur har det kunnat bli så, att de äldre förvandlas till produkter på en marknad för äldreomsorg? Det säger inte så lite om dagens svenska samhälle.

Nu är alltså Attendo börsnoterat (sedan 30 nov 2015). Företaget ägs till två procent av privatsparare, inte särskilt ”privatiserat precis”.

Omsättningen 2016 var 10 miljarder, enligt bokslutet, med en rörelsevinst på en miljard, varav 200 miljoner delas ut till aktieägarna.

De senaste tio åren har gett en rörelsevinst på sju miljarder. Utvecklingen fortsätter. I år hör Attendo till ett av de företag vars kurs ökat mest (12 procent sedan årsskiftet) på den svenska börsen.

Kent Werne summerar: Attendos miljardvinst 2016 skulle ha räckt till nästan 3 000 heltidsanställda vårdbiträden.

3 reaktioner på ”Attendos miljarder”

 1. Bra skrivet! Vill bara lägga till en sak som kommit i skymundan i privatiseringsdebatten och det är den urholkningen av demokratin som sker. Det demokratiska samhällsbygget blir väl aldrig färdigt men just nu går det bakåt. I och med privatiseringen så blir insynen sämre. Öppenheten i den offentliga verksamheten ska vi värna om men när skolor, vård, omsorg och sjukvård privatiseras blir insynen begränsad. Meddelarskyddet är också svagare i privat verksamhet jämfört med offentlig. Missförhållanden kan lättare döljas och det till men för både arbetstagare och nyttjare och samhället i stort.

 2. Verksamheten finansieras via våra skattemedel och ägs därför av oss alla.Genom politiska beslut kan den läggas ut på entreprenad till lägstbjudande.Ett beslut som berörda boende och anställda inte kan påverka .Då personalkostnaden är den mest betungande delen, blir det där besparingarna sätts in,genom mer av deltidstjänster ,mindre personaltäthet och delat schemaupplägg dvs.jobba morgon för att sedan vara långledig mitt på dagen och därefter nytt pass på kvällen .
  Det blir det är inte svårt att förstå att denna yrkeskategori har höga sjukskrivningstal när de dessutom ständigt är föremål för nya arbetsgivare, jobbar i en otrygg och slitsam samt uppstressad arbetsmiljö .Självklart är våra äldre inte opåverkade av denna ovisshet och stressade miljö
  Utifrån ovanstående beskrivning är det inte konstigt om problem uppstår när det gäller att rekrytera personal till detta viktiga värdighetsjobb.
  Det fanns en tid då intresset att välja vårdlinjen på gymnasieprogrammet var mycket stort Detta var tiden före de privata entreprenörernas intåg inom vår äldreomsorg.

 3. Om det vore så enkelt att alla dåliga skolor drevs i bolagsform, all undermålig äldreomsorg sköttes av privata företag och varje misstag i sjukvården begicks på doktor Sjukmans egen mottagning och inte inom landstingets domäner skulle lösningen vara enkel: Återför all verksamhet i offentlig ägo och låt kommunal- och landstingspolitikerna ta tillbaka valfriheten från medborgarna. Men så ser det förstås inte ut i verkligheten.

Kommentarer är stängda.