Varför ska Sverige sälja vapen till diktaturer?

På partikongressen i helgen ville socialdemokraterna inte skärpa reglerna för vapenexport.

Svenska Saabs stridsledningssystem Global Eye är ”väldigt värdefullt” för Saudiarabiens krigföring i Jemen, ett krig som enligt FN ”sannolikt är kantat av krigsbrott”.

Varför förser ett svenskt vapenexporterande företag, Saab, ett krigförande och odemokratiskt land som Saudiarabien med vapen till kriget i Jemen?

Karin Wall Härdfeldt, Svenska Freds- och skiljedomsföreningens generalsekreterare, är kritisk till att socialdemokraterna under partikongressen under den gångna helgen inte tog tydligt ställning mot den sortens människorättskränkande och på alla vis obehagliga vapenexport. I en artikel i Dagens ETC reagerar hon med upprördhet mot att partiet i stället för att skärpa kraven för den svenska vapenexporten går rakt motsatt väg.

Detta sker trots att fyra av fem svenskar i en undersökning gjord av Amnesty 2014 menade att Sverige borde införa ett förbud mot vapenexport till diktaturer.

Varför förser Sverige och Saab Saudiarabien med stridsledningssystem som används i kriget i Jemen? Varför godkände enbart under 2016 den så kallade Inspektionen för strategiska produkter vapenexport till Förenade Arabemiraten för över tio miljarder?

Borde det inte vara hög tid att till slut i anständighetens namn sätta stopp för all vapenexport till diktaturer och för all export till krigförande länder?!

Fotnot: Bilden överst visar Saudiskt artilleri på gränsen till Jemen.

Som framstår av ovanstående grafik från SvD går merparten av svensk vapenexport till krigförande länder.

Fotnot: Saabtillverkade ”GlobalEye” är ett vidareutvecklat system från Saab som monteras på Global 6000, ett 20 meter långt jetplan. Flygtid: över 11 timmar. GlobalEye har stor räckvidd, ser mycket små föremål och täcker även mål på marken. Planet har också plats för motmedel som skyddar mot robotangrepp. Har exporteras till Förenade Arabemiraten.