Miljoner amerikaner förlorar sin sjukförsäkringTrump triumferade sedan Representanthuset i Washington på torsdagen upphävt Obamacare. Förslaget förs vidare till senaten, med osäker utgång.

Republikanerna röstade på torsdagen i representanthuset med minimal marginal, 217 röster mot 213, för att upphäva Obamacare. Dock röstade 20 republikaner mot lagförslaget, något som påminner om de djupa klyftorna inom partiet. För Trump var det hans största triumf som president hittills. Men den kan bli kortvarig. Nu ska senaten rösta om samma förslag och där har republikanerna en knapp majoritet med 52 mot 48 röster.

I valet till representanthuset 2016 segrade republikanerna knappt, med 1.1 procent. Men genom de omritade valkretsarna (gerrymandering) fick partiet 247 mandat mot demokraternas 188, alltså närmare 14 procent fler mandat. Annars hade utgången i sjukvårdsomröstningen blivit en annan.

Också demokraterna ”firade” och sjöng efter omröstningen 70-talsschlagern ”Na Na Hey Hey (Kiss Him Goodbye)” –med innebörden att det bland många fattiga amerikaner impopulära beslutet kommer att leda till att republikanerna förlorar det viktiga mellanårsvalet i november 2018.

I kommentarerna på CNN sammanfattade någon den senaste veckans händelser. Lagförslaget missgynnar de fattigaste i landet. Samtidigt sänks skatten för de rikaste och för företag från 30 procent till 15 procent, ”som ett tack till alla de som varit Trumps sponsorer”.

Den nya sjukvårdslagen innebär att miljoner amerikaner går miste om sin sjukvårdsförsäkring. ”Ni borde skämmas”, sa Jim McGovern, kongressman för demokraterna, skriver The Guardian.

Ingen officiell uträkning har hittills gjorts om det antagna lagförslagets konsekvenser.

Förra gången då republikanerna försökte få igenom sitt förslag räknade kongressens oberoende budgetkontor (CBO) på dess konsekvenser, skriver Aftonbladet. När CBO analyserade den tidigare versionen i mars kom de fram till att dagens 27 miljoner oförsäkrade amerikaner kommer att stiga till 41 miljoner 2018 och 52 miljoner 2026 – om lagförslaget går igenom, enligt The New York Times.

Republikanerna har dock meddelat att CBO ska få säga sitt innan förslaget går vidare till omröstning i senaten.

Obamacare antogs den 23 mars 2010. Sjukvårdsreformen var Barack Obama främsta framgång under hans åtta år som president. Rebublikanerna gjorde Obamacare till en huvudfråga i valen 2012, 2014 och 2016. I över femtiotalet omröstningar försökte republikanerna – förgäves upphäva Obamacare under Obamas presidenttid, vilket blockerade det mesta av annat parlamentariskt arbete.

Ur motståndet mot Obamacare föddes den högerextrema Teapartyrörelsen, ur vilken sedan den än mer extrema altrightrörelsen formerats – med nära band till Trumps regim.

Bland motståndarna mot Obamacare spreds myter och lögner om vad reformen innebar. En sådan lögn handlade om ”dödspatruller”, som skulle avgöra vilka som skulle få vård eller inte.

Filmerna ovan: Filmen överst  en republikansk propagandafilm mot Obamacare, där president Obama störtar en kvinnlig rullstolsbunden kvinna över ättestupet – bara för att räddas av en republikansk läkare nere på marken.

Den andra filmen visar Trumps reaktion sedan republikanerna med knapp majoritet vunnit omröstningen för att upphäva Obamacare.