”Värre än Nixons Watergate”

Donald Trumps avskedade på tisdagen FBI-chefen James Comey. Ansedda tidskriften The New Yorker beskriver det som skedde som en ”attack på USA:s demokrati”: ”Trump är ett hot. Han måste hejdas”.

The New Yorkers skribent John Cassidy är upprörd: ”I tider som dessa är det viktigt att tala klarspråk: På tisdagskvällen uppträdde Donald Trump som en despot. Utan förvarning eller provokation avskedade han summariskt FBI:s oberoende chef James Comey.  Comey  har övervakat en undersökning om kontakter och samförstånd mellan Trumps presidentkampanj och den ryska regeringen.

När Comey röjts ur vägen kan Trump handplocka vem han vill som ny chef – och denne kommer då också att ha rätt att lägga ner utredningen.”

Cassidy betonar att den här sortens händelser inte kan accepteras i en liberal demokrati. FBI ska vara en oberoende organisation, som står över partipolitik. Därför utses dess chefer på tio år. Presidenten förutses visa respekt för detta – i all synnerhet då det gäller frågor där han själv kan komma att granskas eller har ett personligt intresse.

Nixons ”Saturday Night Massacre” den 20 oktober 1973 innebar att han avskedade Watergateutredaren. Trumps Tisdagseftermiddagsmassaker var ännu värre, menar Cassidy.

Till saken hör att Trumps justitieminister Jeff Sessions, spelade en avgörande roll i avskedandet av Comey. Samme Sessions är också inblandad i Rysslandshärvan. Det avslöjades att han förtigit kontakter med den ryska ambassadören i Washington.

Sessions, från sydstaten Alabama, har under sin karriär återkommande gjort sig skyldig till rasistiska handlingar och uttalanden. Martin Luther Kings änka Coretta King skrev ett långt protestbrev mot denne Sessions redan på 70-talet. Under senatens utfrågning av Sessions ville  Elizabeth Warren, demokratisk senator, läsa upp Coretta Kings brev i senaten, men hon avbröts och blev utkastad.

Den 20 mars i år bekräftade Comey att FBI sedan juli förra året arbetade med en undersökning av kriminella band mellan personer associerade till Trumps kampanj och den ryska regeringen.

Allt tyder på, skriver Cassidy, att Trump avskedade Comey därför att FBI:s undersökning började brännas och närmade sig honom själv och hans inre krets. ”Det är den enklaste teorin i vilken alla fakta passar in”.

Därmed har Trump agerat exakt likadant som de auktoritära ledare som han beundrar, som Putin, Erdoğan och  El-Sisi, skriver John Cassidy och avslutar sin text:

”Trump är ett hot. Han måste hejdas.”