Per Bills aktiva okunskap

3444323_1774_2048

Kulturtidskrifterna räddades. Men vad hände? Ulrika Knutson tycker att kulturutskottets ledamöter måste ut och praktisera på Ord och Bild och 10-tal, på Glänta och Judisk Krönika.

PerBill

Kulturtidskrifterna tycks vara räddade den här gången, efter kulturutskottets huvudlösa besparingsförslag. 15 av 19 miljoner skulle bort, tyckte alliansen med stöd av sverigedemokraterna. Så blev det dessbättre inte.

Utskottets ordförande Per Bill visade en total okunnighet och okänslighet för vad det handlade om. Har han någonsin ens bläddrat i en kulturtidskrift? Hur kan en person som han bli ordförande i riksdagens kulturutskott??

Kloka Ulrika Knutson dundrade i P1s magasin Godmorgon världen mot det sunkiga politiska spelet kring kulturtidskrifterna och mot Bills aktiva okunskap:

”Det är riktigt obehagligt att slaktförslaget kom just  denna höst, när dagspressens kulturredaktioner slimmar, slås ihop eller slår igen som aldrig förr. Kände Per Bill inte heller till detta? Hade den aktiva okunskapen slagit över i blint hån?

Jag tycker att kulturutskottets ledamöter skulle ut och praktisera på Ord och Bild och 10-tal, på Glänta och Judisk Krönika. För att lära sig vad tidskrifter är för slags materia. De är små kulturella experimentverkstäder, som på lång sikt kan åstadkomma viktiga innovationer. Kommersiellt klarar de sig inte, lika lite som forskningen gör det, och detta är konstnärlig och intellektuell grundforskning. Fri grundforskning utanför akademierna, vilket är viktigt att komma ihåg. Det handlar varken om nostalgi eller privilegier, utan om det svenska kulturklimatet.”