Hatet mot Chelsea Mannings 23 Instagrambilder

Visselblåsaren Chelsea Manning lämnade den 17 maj i år fängelset efter sju år. Samma dag tog hon en bild av sina fötter och la ut den på Instagram – där hennes bilder ofta möts av ett kompakt och förfärande hat.

Under rubriken Manning – hjälte eller förrädare? skrev HD/SDS:s konstkritiker Linda Fagerström i fredags om visselblåsaren Chelsea Manning utifrån en utställning på köpenhamnska Charlottenborg, som visar Mannings Instagrambilder från frigivningen den 17 maj i år och framåt. Hon benådades av Barack Obama i ett av den avgående presidentens sista beslut.

Chelsea Manning (som då hette Bradley och senare bytte kön) dömdes i augusti 2013 till 35 års fängelse för ”spionage”, vilket innebar att hon läckte sekretessbelagda militärhandlingar till Wikileaks. Bland materialet fanns en film tagen inifrån en amerikansk helikopter över Bagdad under en grov krigsförbrytelse, då soldaterna godtyckligt mördar en grupp civila, däribland två journalister, de uppfattade journalistens kamera som ett vapen.

Filmen gav konkret bevis på hur Bushregimen förde Irakkriget utan hänsyn till krigets konventioner och allt vad mänskliga rättigheter heter. Offentliggörandet av filmen och andra dokument betingades av ett sällsynt civilkurage av den vid arresteringen 2010 bara 23-årige Manning.

Reportrar utan gränser fördömde i hårda ordalag domen som ”ett slag mot den amerikanska demokratin” och menade att domen är ett hot mot alla som värnar om informationsfriheten.

På Instagram har Chelsea Manning hittills lagt ut 24 bilder. Den första är gripande och visar bara hennes fötter med texten ”First steps of freedom!!”.

Bilden har fått mängder av kommentarer. Många är glada, rentav kärleksfulla. Men andra är hatiska:

  • jacobcarey4This man is not a hero. He is a traitor and should be killed.

Jag klickar mig fram till skribentens öppna konto. Han verkar vara en tonårig Trumpanhängare från den amerikanska södern, en störd figur med grova och öppna rasistiska böjelser.

Chelsea Bradleys allt som allt 24 bilder på Instagram visar berörande ögonblick av häpen frihetsglädje efter åren i fängelse. Hon framstår som en ung kvinna med ny identitet uppfylld av känslan att börja ett nytt liv.

Men kommentarerna förfärar. Ordet ”förrädare” återkommer. Många kallar henne ”han”. Hon är en ”looser”, Trumps favoritord. Återkommande finns ett kompakt kusligt hat, som ger obehagliga associationer till hur det kan se ut i Trumps USA.

Bilderna: Chelsea Mannings fötter, den 17 maj, när hon just lämnat fängelset. Självporträttet är taget dagen efter den 18 maj, med texten ”Okay, so here I am everyone!!” Den tredje bilden är från Prideparaden i New York den 25 juni.