Bokmyran sprider läslust

I dag öppnar nya webb-TV-kanalen Bokmyran. Bakom den står två professionella helsingborgsfilmare, Michaela Hennig och Rex Brådhe, som vill sprida läslust som ett forum för bokälskare, med boktips, författarintervjuer, reportage och noveller.

En gång i tiden möblerades det svenska folket bokhyllor av Bra Böcker i Höganäs. Nu lanseras ett på något sätt kanske liknande projekt – webb-TV-kanalen Bokmyran. Myrans föräldrar är två dokumentärfilmare, bosatta i Raus, Michaela Hennig och Rex Brådhe.

Varje månad presenterar Bokmyran böcker, berättelser och författare – till alla som tecknar ett abonnemang. Månadspriset motsvarar sisådär en halvstor påse med gott och blandat godis.

Efter en mjukstart i sommar släpps den 31 augusti den andra utgåvan av Bokmyran, med en timme och 15 minuter filmade inslag, än så länge med fokus på nordvästskånska författare.

I den nya utgåvan av Bokmyran porträtteras trädgårdsförfattaren Eva Robild, Höganäs, aktuell med sin ”När själen får grönska”, om trädgård, hälsa och livsstil, om hur trädgård och natur påverkar oss människor.

Ellen Skarp, i många år engagerad bokhandlerska på Killbergs, samtalar på restaurang Trivas på Råå med Bodil Mårtensson om hennes författarskap med tonvikt på historiska spänningsromaner, som Barkhe-trilogin om 1600-talet och en annan serie med fokus på 1300-talet, som inleds med Blodbokens tid.

Ellen har ett återkommande inslag i Bokmyran, Ellens bokprat. Tidigare har hon som frankofil tagit sig an översatt franska litteratur. Den här gången är det mera brittiskt, som ”Guernseys litteratur- och potatisskalspajsällskap”, av Mary Ann Shaffer.

Martin Bensch, ungdomsbibliotekarie i Helsingborg, svarar för ”Martins boktips” med temat ungdomsböcker som blivit bra filmer, som ”Cirkeln”.

Jag själv bidrar med ”Sörens kryddor, där jag berättar om två angelägna böcker, Stefan Zweigs ”Världen av i går” och Elisabeths Åsbrings ”1947”.

Den som abonnerar får också tillgång till Bokmyrans arkiv från smygstarten i juli. Bland annat reflekterar författaren och musikern Jan Sigurd om sig själv och Ernest Hemmingway, medan jag själv i ett samtal med Michaela berättar om mitt eget skrivande, om egna böcker och om ett livs dagboksskrivande. Här finns regissören Eyvind Andersens berättelse om Henning Mankells teater i Moçambique och ett reportage med fotografen Sanja Matoničkin, aktuell med fotoboken ”Sundets pärla – speglingar av en stad”.

De båda filmarna har länge arbetat med att göra dokumentärer för SVT, särskilt K-special. Rex Brådhe bidrar i den kommande Bokmyran också med Månadens berättelse som han läser själv, ”Sundet”, om havet mellan Helsingborg och Helsingör.

– Det finns så många krafter som styr vilka böcker vi läser, säger Rex. Vi vill att Bokmyran ska stå för något annat.

Läs mer om Bokmyran här.