Hårt kritiserad kulturchef slutar

Den länge hårt kritiserade kulturdirektören i Helsingborg Bibbi Estev avgår förmodligen under hösten.

För tre år sedan rekryterades Bibbi Estev (tidigare Hidén) till tjänsten som kulturchef i Helsingborg. Hon arbetade då som sjukhuschef i Oskarshamn. Hennes kulturella bagage visade sig snart obefintligt. Ändå ändrades hennes titel från de tidigare ledarnas ”kulturchef” till ”kulturdirektör”, sannolikt med ett rejält lönepåslag.

Rekryteringen förvånade många, liksom titelförändringen. En enkel googling visade redan den gången att hennes sjukhuschefsskap varit kontroversiellt. HD:s dåvarande kulturchef Gunnar Bergdahl skrev:

”Bibi har en lång erfarenhet av ledarskap och framgångsrika förändringsarbeten”, säger stadsdirektör Palle Lundberg i ett pressmeddelande.

Man undrar om det inbegriper striden på Oskarshamns sjukhus 2012 då chefen för röntgenavdelningen Lars Jacobsson tvingades sluta efter att ha kritiserat sjukhusledningen.

Hidéns kommentar vid tillfället var:

”Som anställd har man skrivit på ett kontrakt och då ska man vara lojal mot fattade beslut. Kan man inte det får man välja att sluta som chef.”

Allt tyder på att Bibi Estev avgår när hennes treåriga kontrakt går ut i höst, skriver HD. Själv säger hon att hon är ”på väg mot nya utmaningar”.

Hennes tre år i Helsingborg har varit bedrövliga. Arenabolaget, som hon inte har något att göra med, fungerar bättre än väntat. Men det övriga kulturlivet är vanskött å det grövsta. Dunkers står utan chef, sedan Olof Lindqvist avskedades under förödmjukande former, och det verkar knappast vara styrfart på rekryteringen till en ersättare. Och det är värre än så. HD skriver:

”Anställda som HD talat med pekar också på att en rad personer på höga befattningar har slutat eller tvingats sluta det senaste året. Allt från museichefen till Dunkerchefen, chefen för BoostHbg och hr-chefen. Cirka tio personer har eller är på gång att lämnar sina tjänster.”

Kulturdirektören har därtill varit pinsam osynlig i det lokala kulturlivet. Hon har sällan eller aldrig stått upp för kulturen och inte heller deltagit i kulturella begivenheter. Utom en gång, när hon för ett år sedan invigde pianofestivalen (som kommunen obegripligt nog inte helhjärtat stöttar) med ett pinsamt anförande om att det finns vita och svarta tangenter på ett piano.

Foto: Moa Dahlin/HD.