HIF:s klubbdirektör Mats-Ola Schulze tänker inte släppa in tjejlag i HIF:s omklädningsrum. Hur kan en klubb som motverkar jämställdhet få kommunala anslag år 2017??
”I grunden är HIF en pojkförening och vi har inga tjejlag per definition”, säger Mats-Ola Schulze, klubbdirektör för Helsingborgs Idrottsförening till HD. Året är 2017. Ordet ”pojkförening” får mig att associera till nattståndna begrepp som ”punschveranda”. Det spelar i en annan division än ordet ”jämställdhet”.
HIF:s grundvärderingar sådana de uttrycks i pojkföreningsdirektör Schulzes mun hör det tidiga 1900-talet till. De är knappast acceptabla i ett allsvenskt sammanhang år 2017.
Att det var så illa och så uttalat illa med HIF:s grundvärderingar är svårt att föreställa sig.
– Vi har inga tjejlag per definition, säger alltså Schulze.
Eftersom klubben är en pojkförening kommer man aldrig att låta några tjejlag uppträda som HIF-are.
Så osportsligt. Så kortsynt och inskränkt.
Redan 2011 krävde från politiskt håll att HIF skulle starta flicklag.
– Alla föreningar som har stöd från det allmänna ska ha jämställd verksamhet, säger Maria Winberg Nordström, kommunalråd för liberalerna.
Det är ju fullständigt självklart. Utan tjejfotboll inga skattemedel till pojkfotbollen. Hur kommunen har kunnat bortse från detta under alla år är obegripligt.
Storfotboll är i dag big business. Spelare köps och säljs för svindlande belopp. I år får HIF olika typer av anslag från kommunen på 375 000 kronor.
Föreningen är gynnad på många olika sätt. Speciella bussar ger för alla med HIF:s årskort gratis transport till hemmamatcherna.
Med kommunala donationsmedel byggdes Olympia ut för bortåt en halv miljard. Det var länge sen, på den tiden när den segregerade pojkföreningen spelade i allsvenskan.
De pengarna kunde ha använts till akuta kulturella behov, som ett ombyggt eller nytt huvudbibliotek i Helsingborg. Gärna med gratis bussar dit under öppettiderna för alla med lånekort.
Mats-Ola Schulze borde inse att det runnit mycket vatten genom Öresund sen den tid då det var acceptabelt att arbeta segregerat. Tjejfotbollen har kommit för att stanna och det är hög tid att HIF och pojkföreningsdirektör Schulze inser det.
En grundkurs för herr Schulze i elementär sportslig feminism rekommenderas. Och att kliva ut ur punchverandans grabbiga värderingar.
Bild: Mats Roslund/HD.