Väljer Sverige Trumps sida i kontrovers mot FN?

Sverige riskerar att genom att inte ratificera konventionen om förbud mot kärnvapen hamna i en kontrovers med FN:s generalsekreterare genom att ställa sig på Trump-regimens sida i frågan.

Sverige har inte ratificerat den FN-konvention om förbud mot kärnvapen som nyligen antogs av 122 länder i FN:s generalförsamling. Mer än hälften av jordens länder vill att innehav och hantering av kärnvapen som andra massförstörelsevapen ska vara otillåtet.

Efter ett obehagligt hot från Trumps extreme försvarsminister James Mad Dog Matthis, med ett kusligt förflutet under Irakkriget, backade den svenska regeringen. Frågan om svenskt undertecknande ska utredas – och utredningen kommer inte vara klar förrän om ett drygt år, efter det då stundande svenska valet.

Styr Trumps ministrar svensk utrikespolitik. Det kan förefalla så.

Efter hotet fick organisationen ICAN som drivit kravet om förbud mot kärnvapen ytterst välförtjänt fått Nobels fredspris.

ICAN:s svenska ordförande Beatrice Fihn, har uttryckt sin besvikelse över att Sverige backat:

”USA försöker skrämma och mobba länder att inte skriva under. Det är lätt att tränga in ett litet land som Sverige i ett hörn. Men de stora resurser USA lägger ner på att försöka stoppa länder, visar hur rädda de är att avtalet kan påverka hemmaopinionen och stigmatisera kärnvapen.”

I Tidningen ETC skriver miljöpartiets förra språkrör Birger Schlaug:

”Hade Sverige stått upp hade det varit en signal. Samma dag som USA uttryckte sitt hot borde den svenska regeringen offentliggjort att man avsåg att skriva under. Det hade varit en fullt rimlig reaktion av en rödgrön regering. Om inte annat så i Olof Palmes utrikespolitiska anda.”

Schlaug pekar också på att allt talar om för att det handlar om en konflikt mellan Margot Wallströms UD, där man vill skriva under, och Peter Hultqvists försvarsdepartement, där frågan om goda relationer till Nato är viktigare än kärnvapenförbudet.

Han störs med all rätt också över att  miljöpartiets statsråd tiger i frågan, det är ”inte förståligt. Inte ens förlåtligt, anser jag med ett förflutet som språkrör för det partiet”.

Vem skulle för några år sedan kunnat drömma om att frågan om ett självklart förbud mot kärnvapen som massförstörelsevapen skulle vara kontroversiell i en svensk regering? Sverige hamnar därmed i en kontrovers med FN:s generalsekreterare genom att ställa sig på Trump-regimens sida i frågan.

Bilden: ICAN:s representanter Ray Acheson, Beatrice Fihn and Tim Wright möter FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

 

 

 

 

 

En reaktion på ”Väljer Sverige Trumps sida i kontrovers mot FN?”

  1. Jorden har vi fått låna av våra barn. Låt oss då ge dem en kärnvapenfri värld. Ratificera FN:s konvention om kärnvapenförbud

Kommentarer är stängda.