Risken ökar för ett nytt Koreakrig

Missiluppskjutningar och väldiga militärövningar – risken för ett fasansfullt nytt Koreakrig ökar.

I förra veckan upprepade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley Trumps oförsonliga hot mot Nordkorea, att ”utplåna regimen”. Trumps och Haleys användning av ordet ”utplåning” kan inte misstolkas och innebär ett öppet hot om kärnvapenkrig.

Nu förbereder sig rysk militär för ett eventuellt krig, skriver veckobrevet Ryska Posten och citerar ryska källor.

Från rysk sida har man krävt en ”dubbel nedfrysning”, å ena sidan att USA och Sydkorea avslutar sina stora övningar – den som pågår just nu är den största någonsin – och att Nordkorea upphör med sina missiluppskjutningar.

I SVT:s Aktuellt sa i måndags Jerker Hellström, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, att det som sker nu är ett militärt växelspel. Nordkoreas missil är ett svar på den stora övningen, som i sin tur är ett svar på tidigare missiler.

Också Kina ogillar övningen:

– Man upplever från kinesiskt håll att USA agerar för att hålla tillbaka Kinas utveckling, såväl militärt ekonomiskt som politiskt.

Trump avvisar varje form av dialog som en förolämpning, medan USA:s utrikesminister Rex Tillerson, tvärtom är inriktad på dialog, vilket i sin tur kan vara en viktig orsak till ryktena om att Trump vill göra sig av med Tillerson, kanske för kunna inleda kriget och vinna prestige på en ”lätt” seger över det fattiga Nordkorea.

Men ett nytt Koreakrig kommer inte att bli ”lätt” utan fasansfullt med väldiga offer. Från gränsen till 25 miljonstaden Seul är det bara fem svenska mil. Missiler kommer inte att kunna stoppas. Befolkningen kan inte evakueras. Kärnvapen från någon av sidorna kan inte uteslutas. Krig kan inledas av misstag för att sedan inte kunna avbrytas. Alla blir förlorare.

Nedre bilden: Bild av Hwasong-15 interkontinental ballistisk missil enligt Nordkoreas regering. Bilden distribuerades 30 november, två dagar efter uppskjutningen av en liknande missil.