Ett långt år med ”Rövhålspresidenten”

Donald Trump installerades som USA:s president för ett år sedan, den 20.1.2017. Som rå rasist och hänsynslös maktpolitiker kan han under sitt andra år vålla världen stor skada.

För ett år sedan installerades Donald Trump som USA:s president och blev därmed världens mäktigaste person. Många hade obehagliga farhågor. Verkligheten har överträffat också de värst tänkbara scenarierna.

I Vita husets härskare en rasist och maktfullkomlig såpaskådespelare som tycks vara beredd på precis allt så länge han själv får stå i centrum. Ännu så länge har Trump inte startat ett nytt krig. Men risken är överhängande. I hans värld tycks bara styrka och vapenmakt räknas.

I november hålls det viktiga mellanårsvalet. Om Trump ligger illa till i opinionsundersökningarna kan han snabbt vinna popularitet genom att starta ett krig, användning av kärnvapen kan inte uteslutas.

Brittiska The Economist oroar sig i en ledare för Trumps andra presidentår:

”Mr Trump has been a poor president in his first year. In his second he may cause America grave damage.”

Att Trump är en fullblodsrasist blev tydligt redan under valkampanjen. Hans hatiska attacker på Barack Obama var öppet rasistiska. Trump kallade mexikaner våldtäktsmän och betraktade alla muslimer som terrorister som inte skulle få passera in i USA. Nu senaste har han utnämnt alla afrikaner och alla flyktingar från katastrofens Haiti till lycksökare från ”rövhålsländer”.

Hur kunde en så vidrig person accepteras av det republikanska partiet? Det är fullständigt obegripligt och säger en hel del om vilket bedrövligt skick den amerikanska demokratin befinner sig i.

De enda som haft glädje av Donald Trump är alla satiriker. Daily Shows Jon Stewart var lysande under George W Bushs tid men blev blekare under Obamas åtta år. Nu har Trevor Noah tagit över med den äran.

På filmen ovan visar Noah hur den konservativa TV-kanalen Fox News i alla lägen försvarar presidenten, också i rövhålshistorien. Detsamma gäller en grupp republikanska senatorer. De deltog i det möte där presidenten upprepade gånger fällde sina uttalanden. Först sa de att de ”inte mindes” vad Trump sagt. I ett senare filmat inslag kom de plötsligt ihåg att Trump inte alls hade sagt rövhål eller skithål utan ”skithus”. Vilken skulle vara lindrigare.

– Jag undrar om det gör någon skillnad för alla afrikaner om USA:s president hävdar att de lever i ett ”rövhål” eller i ett ”skithus”, summerar Trevor Noah.

Teckningen från The Economist.