EU svarar Trump med tull på jeans, whisky och Harley Davidson-motorcyklar

Kina våldtar USA genom att exportera billiga varor till USA – så ser det i Donald Trumps fluffiga tankevärld. USA:s aviserade tullar på stål och aluminium kan skapa handelskrig.

Den nationalistiska och populitiska regimen i USA är beredd att skapa kaos i världen genom att med kort varsel införa höga tullar på landets import av stål och aluminium.

På lördagen reagerade EU med att avisera höjd tull på amerikanska profilprodukter som Harley-Davidson-motorcyklar, Levi’s jeans och amerikansk whisky, Kentucky bourbon.

Också IMF, Internationella valutafonden, reagerar med skärpa och slår fast att Donald Trumps plan kommer att få negativa internationella verkningar och även skadar USA:s ekonomi, särskilt tillverkningsindustrin och byggindustrin, de sektorer som är datoranvändare av stål och aluminium, skriver The Guardian.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau betecknar de nya amerikanska tullarna som ”absolut oacceptabla” och från Kina uttrycks djup oro inför planerna.

Trump svarade på sitt bisarra vis att ”handelskrig är bra” i sina morgon-twitter:

”När ett land (USA) förlorar miljarder dollar i sin handel med nästan alla länder vi har handelsutbyte med då är handelskrig bra och lätta för oss att vinna. Om vi exempelvis har ett handelsunderskott på $100 miljarder med ett visst land och de är lite klipska … och anpassar sig … då vinner vi stort. It’s easy!”

Så uttrycker sig en stor tänkare.

Trumps tillkännagivande skapade stor turbulens på börserna över hela världen.

Presidenten har återkommande pekade ut Kina och sagt att USA:s handelsrelationer med Kina var den ”största stölden i världshistorien”. Han har också jämfört handelsutbytet med våldtäkt.

Kina våldtar USA genom att exportera billiga varor till USA – så ser det i Donald Trumps fluffiga tankevärld.

Liksom i den såpoperavärld där Trumps tänkande formats har han nu fått höga publiksiffror och solat sig i global uppmärksamhet. Låt oss hoppas att det räcker med det för den här gången – och att världen slipper ett destruktivt handelskrig.

Fotnot: Kanada står för 16 % av stålexporten till USA och drabbas värst, följt av Brasilien och Sydkorea. Kinas stålexport till USA har sjunkit med 5%.

Bilden: Kinesisk stålarbetare i Quingdao. Foto: AFP.