Musiken bygger nya broar i bosniska Mostar

Musiken bygger broar i det delade Bosnien, skriver brittiska The Guardian i ett positivt reportage från den krigshärjade staden Mostar, där den gamla bron sköts sönder under 90-talets krig. Det handlar om Mostar Rock School, inspirerad av Musiker utan gränser.

Mer än tjugo år har gått sedan kriget i Bosnien avslutades genom Daytonavtalet. Mostar skadades svårt i kriget 1992 – 95. Före kriget levde människor gott tillsammans. Efter alla år är Mostar fortfarande en delad stad. Det är si och så med försoningen efter kriget.

De flesta serber har flytt eller lämnat staden. På den västra sidan av floden Neretva lever bosnienkroater medan bosnienmuslimer huvudsakligen bor på flodens östra sida.

Men nu bygger musiken nya broar och särskilt mellan unga människor, skriver brittiska The Guardian.

– Musik kan förena människor och bygga tillit, säger till The Guardian, Orhan Maslo, 39-årig ledare för Mostar Rock school.

Maslo grundade Mostar Rock school (MRS) 2008 i samarbete med den holländska NGO-organisationen Musicians Without Borders, Musiker utan gränser. Första året hade han 16 elever. 2018 har Mostar Rock school 128 elever, med ytterligare 80 på väntelistan. I skolan undervisar man i gitarr, trummor, bas, keyboard och vokalsång och låter eleverna bilda och spela i egna band.

– Vi samlar musiker från Neretvas båda sidor, med ungefär samma kunnande och låter dem bilda band tillsammans. Efter fyrtio dagars träning och samspelande låter vi dem arrangera en konsert, dit vänner och anhöriga bjuds in.

– Det handlar inte bara om att lära sig spela, säger 24-årige Semin Gerzic, som nu är gitarrlärare och gitarrist i Floridus, det första band som bildades av MRS. ”Det här är en plats dit alla är välkomna, det finns inte många liknande i dagens Balkanländer.

Den dominerande musiken i dagens Bosnien är ett slags turbo-folkmusik, regional folkmusik spelad elektroniskt och med nationalistiska och misogyna inslag, skriver The Guardian.

MRS vill står för en motrörelse, en annan slags musik som protesterar mot den atmosfär som skapas av de härskande nationalistiska eliterna. Många unga MSR-elever är trötta på att definieras av sin etnicitet och av händelser innan de var födda.

– Vi tänker inte på sådant. Vi träffas, spelar musik och dricker öl, säger 21-årige Josip Palmeta, vokalist i jazzbandet Smooth Grove. ”Kriget utspelade sig för 25 å sedan”.

Bilderna: Överst från Mostar Rock School. Därunder,  Orhan Maslo, 39-årig ledare för Mostar Rock school.

Lyssna på rockbandet Floridus från MRS, på en inspelning gjord i Mostar våren 2017. Därunder en annan inspelning från mars i år. Längst ner en antikrigssång, från en livekonsert under kriget, i Belgrad den 8 mars 1992. Det är det serbiska rockbandet Rimtutituki som spelar Mir brate mir.

En reaktion på ”Musiken bygger nya broar i bosniska Mostar”

Kommentarer är stängda.