Sverige fortsätter handla vapen med odemokratiska länder

En ny vapenexportlag träder i kraft den 15 april. Trots lagens demokratikriterium fortsätter svensk vapenexport till flera tvivelaktiga länder.

Under 2018 har tre europeiska länder, Tyskland, Norge och den vallonska regeringen i Belgien, stoppat vapenexporten till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten, som för ett skoningslöst bombkrig mot Jemen med stora mänskliga offer.

I EU driver parlamentet kravet på ett vapenembargo till länderna, skriver Dagens ETC. Men Sverige ligger lågt, för att uttrycka det snällt.

FN:s kontor för mänskliga rättigheter uppger att över 6 000 civila dött i direkta attacker sedan kriget inleddes i mars 2015, de flesta av Saudiarabiens och Förenade Arabemiratens bomber. Många av FAE:s bomber kan ha fällts från stridsflygplan som dirigerats av svenska flygledare, som arbetat på statliga Luftfartverkets kontrakt i Abu Dhabi, som jag skrev i en blogg häromdagen.

Kriget och en blockad har, liksom bombade flygplatser, vatten- och avloppsanläggningar, lett till att mat och förnödenheter inte kunnat importeras till Jemen. Förra året kan så många som 50 000 jemenitiska barn ha avlidit till följd av undernäring och sjukdomar som hade kunnat förhindras. En miljon människor drabbades 2017 av en koleraepidemi som ledde till 2000 dödsfall.

Över 11 miljoner människor i Jemen är i akut behov av omedelbart bistånd för att överleva, enligt en färsk FN-rapport. Men Förenade Arabemiraten och Saudiarabien hindrar FN och andra från komma in med hjälp.

Bakom de båda krigförande länderna ligger Storbritannien och USA, som genom stöd och militär export möjliggör kriget.

Sveriges hållning är minst sagt oklar. Luftfartsverkets agerande är bara en kuslig detalj. Vapenexport­kontrollmyndigheten ISP fortsätter att ge exporttillstånd till Saudiarabien och tillåter Saab att exportera stridsledningssystemet Global Eye till Förenade Arabemiraten, trots att länderna är i krig mot Jemen.

Den 15 april träder en ny vapenexportlag i kraft. Från början hette det att den nya lagen skulle skärpa kriterierna för sådan export. I realiteten tycks det knappast ha blivit så.

Sverige ”bör” enligt denna lag inte exportera vapen till länder som för krig eller där det förekommer ”grova och omfattande kränkningar” av mänskliga rättigheter. Ordet ”bör” finns kvar i den nya lagtexten.

Saab har nyligen öppnat en fabrik i Förenade Arabemiraten för att tillverka bland annat radarsystem.

”Vi skapar en ny hemmamarknad, varifrån vi också kan exportera till andra länder”, säger Saabs vd Håkan Buskhe till den emiratiska tidningen The National.

ETC publicerar listor på några av de länder som skulle kunna komma i konflikt med den nya lagens demokratikriterier, men som trots det redan beviljats framtida vapenexport till ofta kraftigt ökade belopp.

Bilden: Invånare i Sanaa, Jemen, undersöker skadorna efter en av många flygbombningar. Foto: Hani Mohammed/AP/TT