Đjukanović vann i Montenegros presidentval

Korruptionsanklagade västorienterade Milo Đjukanović segrade i söndagens presidentval i Montenegro.

Söndagens val i minilandet Montenegro ledde till att förre premiärministern Milo Đjukanović segrade med 53,5 procent av rösterna. Đjukanović har dominerat montenegrinsk politik alltsedan landet bröt sig ur unionen med Serbien 2006 från att ha varit en republik i Jugoslavien till 1991.

Valet avgörs normalt i två omgångar, men Milo Đjukanović segrade redan i första med ett röstetal på över 50 procent. Valdeltagandet var dryga 60 procent.

Affärsmannen Mladen Bojanić fick 34 procent av rösterna. Han representerar en koalition av partier, varibland några vill ha starkare band med Ryssland.

Đjukanović tillhör det socialdemokratiska partiet DPS. Han har varit den ledande politikern i landet sedan självständigheten för tolv år sedan och har i sex olika omgångar tjänat som landets premiärminister, en post han i oktober 2016 lämnade över till partikamraten och nuvarande premiärminister Dusko Markovic.

Uppbrottet från Serbien skedde efter en folkomröstning, där 85 procent av de valberättigade deltog. Dryga 55 procent var den gången för självständighet, knappa 45 procent mot. 2017 gick Montenegro med i Nato, vilket togs illa upp av många i Serbien, som bombades av Nato 1999.

Milo Đjukanović står för en västorienterad EU-vänlig politik. Han distanserade sig 1996 från Serbiens dåvarande president Slobodan Milošević, något som markerades med att Montenegro övergav den serbiska (och tidigare jugoslaviska) dinaren för att övergå till den tyska D-marken, senare euron, även om Montenegro inte tillhör EU.

Förhandlingar med EU pågår för både Serbien och Montenegro med inriktning på medlemskap 2025.

Under valkampanjen har Đjukanović anklagats för korruption och band till den organiserade brottsligheten, liksom nepotism och vänskapskorruption. Ett 20-tal personer haft mördats av kriminella ligor de senaste två åren och arbetslösheten är 20 procent.

I en uppmärksammad serie reportage granskades Đjukanović av grävande journalister i OCCRP, The Organized Crime and Corruption Reporting Project. Det handlade om den av Đjukanovićs familj ägda First Bank, som gynnades av den montenegrinska staten. Banken sköttes illa, den beskrevs som First Families bankomat. Världsbanken rekommenderade ett förstatligande. I stället sköt staten till pengar.

Läs hela reportageserien här.

PS Montenegro var under sekler en autonom republik i det osmans-turkiska väldet. Vid Berlinkongressen 1878 förklarades Montenegro självständigt, med huvudstad i den lilla bergsstaden Cetinje. 1910 utropades monarki. 1918 anslöt sig Montenegro till det då nybildade Jugoslavien. Dagens huvudstad Podgorica hette Titograd under den jugoslaviska epoken.

Bilden här under visar Kung Nicholas och hans familj och är tagen i samband med Nicholas I:s kröning, den 28 augusti 1910. Från Wikipedia.