USA-företag trycker svenska sedlar i skatteparadiset Malta

Från årsskiftet kommer sannolikt alla svenska sedlar att tryckas av ett amerikanskt företag i skatteparadiset Malta.

Riksbanken sålde Tumba pappersbruk för sexton år sen till det amerikanska finpappersbolaget Crane Currency. Priset var 154 miljoner. I tisdags meddelade det amerikanska bolaget Riksbanken och arbetarna i Botkyrka kommun att sedeltryckningen ska flyttas till Malta. 170 personer har varslats om uppsägning, skriver Aftonbladet.

Tumba pappersbruk har tryckt alla svenska sedlar under 263 år. Nu är den epoken slut. Det bisarra är att ett amerikanskt företag fattat beslutet

Tryckeriet i Tumba läggs ner. Pappersbruket, designteamet och vissa supportfunktioner blir kvar.

– Sedan vi sålde tryckeriet till Crane har vi gjort upphandlingar, och då har det blivit Crane som tillverkat våra sedlar. Men det här är någonting som vi måste titta på, hur vi ska agera”, säger Tomas Lundberg, presschef på Riksbanken till Aftonbladet. Han konstaterar att en lång sedelhistoria därmed går i graven.

Bör inte Riksbanken ha total kontroll över produktionen av svenska sedlar? Vad händer i ett kris- eller krigsläge? Kommer sedlar att kunna tryckas och levereras?

Är det inte illa nog att amerikanska företag har kontroll över en stor del av alla digitala ekonomiska transaktioner också i Sverige?

Och ska svenska sedlar tryckas i ett skatteparadis????

Crane Currency såldes 2017 för 800 miljoner $. Kan Riksbanken acceptera vilken tänkbar framtida ägare som helst av sedelfabriken?

Fotnot: Crane Currency är ett amerikanskt familjeföretag (familjen Crane) baserat i Dalton, Massachusett som specialiserat sig på tillverkning av kontanter. Crane har tillverkat allt dollarpapper sedan 1879 och är den dominerande leverantören av papper som används till den amerikanska valutan.